Raportul anual Knight Frank – European Commercial Property Outlook – estimează că proprietățile comerciale de pe piețele europene intră în anul 2018 cu un impuls pozitiv: România este o piață stabilă, în creștere, mai ales pe segmentul de birouri.

Altfel spus, piața de birouri din București a atins rezultate apropiate celor record din 2016, luând în considerarea tranzacțiile din clădirile de clasa A și B. În 2018 sunt preconizate creșteri și cereri noi ale unor jucători care vor intra pe piață, dar și a celor existenți care se vor extinde sau vor avea în vedere o relocare.

Trimestrul patru a anului trecut a adăugat pieței de birouri din București tranzacții însemnate care însumează peste 85.000 mp, ceea ce echilibrează cifrele celor două semestre (peste 150.000 mp/semestru). Calea Floreasca / Barbu Văcărescu își menține poziția de lider în ceea ce privește zonele cu cele mai multe cereri de pe piață (16%) și este urmată îndeaproape de CBD, centru-vest, Piața Presei Libere și Dimitrie Pompeiu.

“Piața se află într-un ritm de creștere alert și precaut în același timp, pentru că atât investitorii, dezvoltatorii, cât și chiriașii au trecut printr-o criză economică din care au învățat mult și care îi face să analizeze foarte atent riscurile și oportunitățile existente. Divizia noastră de birouri își păstrează poziția de top, atât prin tranzacțiile încheiate anul trecut, cât și prin cea mai vastă experiență și cunostințe ale pieței. În 2018 ne așteptăm la creșterea cererii față de 2017, dar nicidecum nu vorbim, de exemplu, de o dublare a numărului de tranzacții. Estimăm din ce în ce mai multe tranzacții mari, de peste 20.000 mp, ceea ce va apropia România, în câțiva ani, de cifrele piețelor vecine, Ungaria, Cehia și, mai tarziu, chiar de Varșovia”, a declarat Horațiu Florescu, Chairman & CEO Knight Frank România.

Între timp, economia zonei euro a depășit așteptările din 2017, iar FMI prognozează o creștere de 2,1% a PIB-ului, cel mai inalt nivel din ultimul deceniu. Chiar dacă se așteaptă o încetinire a creșterii economice din zona euro, consensul este că va rămâne aproape de 2,0%. La noi, Bucureștiul rămâne principalul motor al economiei și destinația preferată pentru investiții în contextul creșterii economice naționale, estimată pentru 2018 la 4,4%.

Datele provizorii pentru anul 2017 sugerează că volumul investițiilor în proprietăți comerciale europene va depăși suma de 216 miliarde de euro din 2016, dar va rămâne în continuare sub vârful de piață din 2015, când au fost investiți peste 250 de miliarde de euro. În 2018 ne așteptăm la volume similare celor de anul trecut.