Producătorul olandez de echipamente electronice Philips a semnat un contract cu Comisia Europeană pentru furnizarea de ventilatoare medicale la spitalele din UE, au confirmat o serie de oficiali europeni şi reprezentanţii companiei olandeze.
Acest acord vine însă după ce majoritatea statelor membre UE au depăşit cel mai grav moment al pandemiei de COVID-19. Şi alte companii au semnat contracte similare cu UE, în cadrul unei scheme de achiziţii comune lansate de executivul comunitar în luna martie, însă până acum nu a fost livrat niciun ventilator.
Săptămâna trecută, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a informat guvernele statelor membre că un nou contract a fost semnat cu Philips, „companie a cărei capacitate de producţie este de 15.000 de unităţi pe săptămână”, au declarat, pentru Reuters, o serie de oficiali care au participat la acea videoconferinţă.
Ventilatoarele au devenit echipamente medicale vitale în timpul pandemiei de coronavirus, pentru că îi ajută pe pacienţii în stare critică să respire. Cu toate acestea, multe spitale europene nu au avut suficiente astfel de ventilatoare în lunile martie şi aprilie, când secţiile de terapie intensivă au fost suprasolicitate. În pofida eforturilor de coordonare ale UE, statele membre au decis deseori să cumpere singure ventilatoare şi alte echipamente, iar unele ţări au restricţionat chiar exporturile de echipamente medicale şi medicamente către statele vecine.
„Pot să vă confirm că Philips a semnat contracte-cadru cu Comisia Europeană pentru furnizarea de ventilatoare, conform unui acord comun de achiziţie la nivelul UE”, a declarat un purtător de cuvânt de la Philips.
La începutul lunii aprilie, Philips a semnat un acord similar cu SUA, în care s-a angajat să livreze 43.000 de ventilatoare pe parcursul acestui an, în schimbul sumei de 647 milioane dolari. La finele lunii trecute, preşedintele SUA, Donald Trump, se lăuda că ţara sa a achiziţionat atât de multe ventilatoare, încât va trimite o parte din ele ţărilor care au nevoie urgentă.
Întrebat despre existenţa unui contract cu Philips, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că au fost semnate acorduri cu firma olandeză şi alte companii, dar a refuzat să dezvăluie numele celorlaltor firme care au câştigat licitaţiile UE şi preţurile, din cauză că procedurile nu au fost încă finalizate.
Potrivit schemei de achiziţii comune, executivul comunitar negociază preţurile cu furnizorii şi semnează contractele-cadru. După aceea, guvernele statelor membre pot face comenzi.
Achiziţia în comun de ventilatoare la nivelul UE a fost lansată în data de 17 martie şi primele contracte au fost semnate în aprilie, însă, până acum, Comisia nu are cunoştinţă de existenţa vreunei comenzi plasate de un guvern al unui stat membru, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei. AGERPRES