Pfizer și Allergan ar putea forma un grup farmaceutic cu o valoare de 330 miliarde de dolari

Allergan plc LOGOProducătorii de medicamente Pfizer Inc și Allergan Plc au demarat discuțiile care ar putea să se finalizeze cu cea mai mare preluare din acest an, scriu Wall Street Journal și Financial Times. Atât Wall Street Journal cât și Financial Times precizează însă că discuțiile sunt într-o fază preliminară și nu există nicio garanție că se vor finaliza printr-un acord. Purtătorii de cuvânt de la Pfizer și Allergan au refuzat să comenteze zvonurile și speculațiile de pe piață.

Aceste informații au apărut, însă, la doar două zile după ce directorul general de la Pfizer, Ian Read, a declarat că analizează mai multe posibile tranzacții și că este gata să fie curajos. ‘Acestei echipe manageriale nu îi este frică să ia măsuri curajoase și analizăm oportunitățile. Atunci când vom lua o decizie cu privire la cel mai bun mod de a crește valoarea vom face o mișcare’, a declarat marți Ian Read.

O eventuală preluare a Allergan de către Pfizer, companie cu o valoare de piață de 219 miliarde de dolari, ar da naștere celui mai mare grup farmaceutic din lume cu o valoare de 330 miliarde de dolari, devansând Johnson & Johnson cu o valoare de 278 miliarde de dolari. O ofertă pentru Allergan, producătorul Botox, ar fi a doua tentativă a Pfizer de a prelua unul din principalii săi rivali, după ce anul trecut nu a reușit să preia grupul anglo-suedez AstraZeneca Plc.

Începând din 2014, sectorul farmaceutic a trecut printr-un val de fuziuni și achiziții, în urma căruia marii producători de medicamente și-au preluat rivalii mai mici iar numărul producătorilor de medicamente generice s-a redus în urma consolidării. AGERPRES