Petru Dandea (Cartel Alfa): “Guvernul trebuie să încerce să coreleze salariul minim cu salariul mediu pe economie”

dandea_petruGuvernul trebuie să încerce să coreleze salariul minim pe economie cu salariul mediu pe economie, iar în paralel să lucreze la modificarea, cât mai rapidă, a legislației privind Contractul Colectiv de Muncă și Dialogul Social, acestea fiind principalele măsuri de care este nevoie pentru ca în România munca decentă să ajungă o realitate, a declarat marți Petru Dandea, vicepreședintele CNS Cartel Alfa, cu ocazia Conferinței “European Decent Work – Decent Life Speakers Tour 2015”.

“Corelarea salariului minim pe economie cu salariul mediu pe economie trebuie să se facă în sensul atingerii procentului de 50% între salariul minim și cel mediu, lucru care a fost recomandat și de Comisia Europeană. Guvernul nu are suficient curaj să demareze acest proces, deși productivitatea muncii e mai mare decât cifrele oficiale. Există o teamă provenită din lozinca: ‘Corporațiile străine vor pleca din România dacă creștem salariul minim’. Noi nu am ajuns însă la un nivel al salariului minim care să le creeze probleme corporațiilor străine. În Croația, Polonia, Slovenia sau Slovacia salariul minim este mai mare decât în țara noastră, deci există marjă de creștere”, a spus Petru Dandea.

Potrivit acestuia, o altă măsură care ar trebui luată de Executiv pentru promovarea muncii decente se referă la modificarea cât mai rapidă a legislației privind Contractul Colectiv de Muncă și Dialogul Social. “Este necesar ca modificarea legislației privind Contractul Colectiv de Muncă și Dialogul Social să țină seama de recomandările Biroului Internațional al Muncii. Există un raport al Biroului transmis din toamna trecută Executivului, în care sunt solicitate aceleași lucruri pe care le doresc și confederațiile sindicale și patronale. Nu în ultimul rând, Guvernul ar trebui să renunțe la tipul de dialog social ‘discreționar’ pe care îl practică la ora actuală, respectiv axarea pe întâlniri cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini. De la începutul anului și până acum, nu a fost organizată decât o singură întâlnire cu Consiliul Național Tripartit (CNT), lucru care nu este în regulă”, a mai spus vicepreședintele CNS “Cartel Alfa”. AGERPRES