Peste un sfert dintre angajatorii români estimează că vor face angajări în următoarele trei luni

angajatiMai mult de unu din patru angajatori români preconizează că vor face angajări în al doilea trimestru din 2016, arată cea mai recentă ediţie a studiului Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă. Majoritatea angajatorilor cuprinşi în studiu nu prevăd schimbări în dimensiunea forţei de muncă în următoarele trei luni.

”Chiar şi după eliminarea variaţiilor sezoniere care din 2013 încoace impulsionează optimismul angajatorilor referitor la lunile aprilie – iunie, ne rămâne imaginea pozitivă a 23 de trimestre consecutive de intenţii pozitive privind angajările, din care ultimele cinci trimestre de previziuni nete de angajare relativ stabile, din două cifre. Tendința spre o continuare a creşterii numărului de locuri de muncă nu este ireversibilă, dar deocamdată efectele optimismului persistent al angajatorilor se fac simțite, atât prin înmulțirea oportunităților pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, cât și prin intensificarea competiției pentru talentele disponibile”, spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Previziunile de angajare sunt pozitive pe tot cuprinsul țării, angajatorii din regiunile București și Ilfov, Centru și Sud-Vest fiind cei mai optimiști în privinţa creşterii numărului de salariaţi în următoarele trei luni. În toate regiunile antemenţionate, previziunile nete de angajare sunt de +16%.

În regiunea București și Ilfov, angajatorii raportează de altfel perspectivele de creştere a numărului de salariaţi cele mai robuste din ultimii aproape cinci ani, mai precis din trimestrul III/2011. Previziunea netă de angajare din această regiune se îmbunătățește cu 7 puncte procentuale faţă de trimestrul I al acestui an şi de trimestrul II din 2015. Îmbunătățiri semnificative se raportează şi în regiunea Sud-Vest, unde previziunea netă de angajare se consolidează la cele mai ridicate niveluri, din trimestrul II al anului 2008. Doar 2% dintre angajatorii din regiunea Sud-Vest vor să scadă numărul de salariaţi în următoarele trei luni – procentul cel mai scăzut din întreaga țară.

Angajatorii din regiunea Nord-Vest continuă la rândul lor să raporteze perspective optimiste în privinţa creşterii numărului de salariaţi, după cum indică previziunea netă de angajare de +14%, în timp ce angajatorii din regiunea Nord-Est sunt, pentru al doilea trimestru consecutiv, cei mai pesimişti. Previziunea netă de angajare de +4% raportată în regiune este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul I din 2016, dar scade considerabil, cu 27 de puncte procentuale, faţă de trimestrul II din 2015.

41% dintre angajatorii din industria prelucrătoare spun că vor face angajări în trimestrul II. Previziunea netă de angajare în Industrie prelucrătoare se îmbunătăţeşte cu 5, respectiv 4 puncte procentuale faţă de trimestrele I din 2016 şi II dn 2015, atingând la nivelul de +26%, cel mai optimist nivel raportat din trimestrul IV/2012 până în prezent.

Singurul sector în care angajatorii anunță intenții de reducere a numărului de angajați rămâne Energie electrică, apă, gaze, unde previziunea netă de angajare (în prezent -6%) a avut valori pozitive o singură dată în ultimii aproape trei ani.

Perspectivele de angajare continuă să fie pozitive indiferent de dimensiunea organizației, dar angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o previziune netă de angajare de +22%. Angajatorii din organizații cu până la 10 angajați și cei din organizații mijlocii, cu până la 249 angajaţi, sunt cei mai prudenţi în privinţa creşterii numărului de angajaţi în al doilea trimestru din 2016.