Peste un sfert din IMM-urile românești intenționează să-și robotizeze producția în următorii 3 ani

Aproape 28% din întreprinderile mici și mijlocii producătoare planifică robotizarea în următorii 3 ani – conform sondajului Barometru de robotizare a IMM-urilor, realizat pentru Universal Robots. 38,8% din aceaste companii intenționează să implementeze coboți, cu toate acestea, acest indicator este corelat cu dimensiunea afacerii – 43,3% dintre reprezentanții întreprinderilor mici spun că ar dori implementarea coboților, în timp ce în rândul întreprinderilor de dimensiuni medii doar 16,7% au declarat că intenționează să integreze roboți colaborativi. Studiul a fost realizat de o agenție de sondare independentă în martie 2020.

 

Ce așteptări au IMM-urile de la robotizare?

Cel mai important factor care motivează 100% din IMM-urile românești să implementeze automatizarea cu roboți este creșterea calității produsului. Tot la acest capitol, al doilea loc este ocupat de două așteptări aflate la egalitate: creșterea competitivității și creșterea volumului producției (97,8%.) De asemenea, companiile ar dori ca, cu ajutorul roboților, să reducă timpul de producție (92,7%), să reducă costurile de producție și, prin urmare, să-și sporească eficiența(92,2%), să elimine erorile umane (91,4%), să obțină standardizarea proceselor(90,5%), precum și să crească flexibilitatea producției (88,8%) și siguranța muncii (88,5%).

Când vine vorba de aplicațiile pe care participanții la studiu intenționează să le robotizeze în primul rând, acestea sunt următoarele: asamblare (57%), preluare și plasare (55,9%), ambalare și paletizare (47,7%), încărcare / descărcare ( 46,5%).

17,3% dintre companiile din România preconizează o rentabilitate a investițiilor în roboți în mai puțin de șase luni, 28,4% de la 6 luni la un an, 18,8% între 1 și 2 ani, 14,2% între 2 și 3 ani, 7,8% între 3 și 4 ani, în timp ce 5,1% în 5 ani sau mai mult. Desigur, antreprenorii și-ar dori ca această perioadă să fie cât mai scurtă, aproximativ 60% dintre respondenți indică 1 an ca fiind perioada optimă de randament al investițiilor, în timp ce aproape 86% nu doresc  ca această perioadă să depășească doi ani.

„Tendința jucătorilor din piață este de a automatiza din ce în ce mai mult procesele de producție pentru a deveni cât mai eficiente și pentru a crește productivitatea. Cu siguranță, investiția în roboți în următorii ani este unul dintre pașii logici pentru IMM-urile care doresc să inceapă automatizarea, într-o epocă în care ne îndreptăm spre automatizarea completă, și să devină mai competitive. Iar roboții colaborativi sunt soluția de automatizare potrivită pentru cei care pornesc pe acest drum, deoarece sunt versatili, ușor de programat, mici, ușori și accesibili și pot lucra cot la cot cu angajații umani susținându-i în cele mai complexe sarcini. Aspectul îmbucurător este că din ce în ce mai mulți antreprenori locali încep să ia în considerare automatizarea cu coboți în perioada următoare”, spune Răzvan Isac, Channel Development Manager România și Balcani, Universal Robots.

 

Coboții – soluția pentru nevoile IMM-urilor românești

Companiile care nu intenționează să investească în robotizare indică drept motive: costurile prea mari ale implementării roboților (69%), profilul de producție nu necesită instalarea roboților (54,6%), scala de producție este prea mică (54,5%), aplicațiile lor nu pot fi robotizate (54,4%), scala lor de producție nu necesită robotizare (44,2%).

Prin urmare, există numeroase îndoieli ridicate de antreprenori din diverse motive, care îi împiedică să automatizeze producția. Coboții pot fi răspunsul la îndoielile lor. Întreprinderile care au mai puțin de 10 angajați își pot permite coboți care au un timp de rambursare estimat la doar câteva luni. Roboții colaborativi au creat noi oportunități de automatizare în cele mai diverse industrii, îmbunătățind elasticitatea proceselor de producție nu numai în companiile mari de producție, ci și în întreprinderile mici și mijlocii. Sunt ușor de implementat și ocupă o zonă restrânsă în spațiile în care funcționează. Acești roboți au revoluționat și abordarea siguranței muncii prin crearea unui mediu în care omul și mașinăriile pot lucra împreună în siguranță. Coboții pot fi integrați cu ușurință pentru a sprijini angajații în activități precum asamblarea componentelor, ambalarea sau paletizarea mărfurilor, fără a necesita abilități de programare speciale. Programarea lor, în funcție de complexitatea sarcinii desfășurate, poate dura doar câteva ore chiar și în cazul unui membru mai puțin experimentat al echipei. Cu ajutorul coboților, activitățile monotone, obositoare și periculoase nu mai sunt o povară pentru angajați. Cele mai convingătoare argumente pentru întreprinderile mici și mijlocii românești în achiziționarea de roboți colaborativi sunt prețul accesibil (30,8%), rentabilitatea investiției (23,5%) și ușurința utilizării (15%).

În ceea ce privește percepția asupra coboților și caracteristicilor acestora, 64,3% dintre respondenți consideră roboții colaborativi ca fiind siguri pentru a lucra cu oamenii, 48,8% sunt de părere că pot îndeplini sarcini imposibil de automatizat în trecut, iar 41,8% consideră coboții semnificativ mai rentabili în comparație cu roboții tradiționali industriali. 21,5% dintre participanții la studiu nu și-au exprimat nicio opinie în această privință.

38,8% dintre IMM-urile care consideră robotizarea în următorii trei ani intenționează să implementeze roboți colaborativi, 58,6% au indicat roboți industriali, în timp ce 10,3% nu au decis încă.