Schwab-Chesaru EugenAproape două treimi dintre companiile internaționale intenționează să aloce bugete mai mari pentru IT în 2016, față de acest an, iar 42% din totalul bugetat va fi direcționat către zona de securitate cibernetică, a afirmat, în cadrul evenimentului Romanian Computer Show 2015 (RoCS), Eugen Schwab-Chesaru, vicepreședintele companiei de consultanță Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Europa Centrală și de Est, care a citat o serie de date de piață.

Potrivit specialistului, 61% din totalul celor aproape 3.000 de companii IT din Europa și de peste Ocean intervievate vor aloca bani mai mulți pentru dezvoltarea departamentelor IT, anul viitor, în timp ce aproape 30% din acest buget va merge în externalizarea serviciilor (outsourcing).

“Companiile IT nu mai sunt de mult companii IT. Acestea trebuie să înțeleagă business, să înțeleagă procese, dacă nu vor să rămână într-o zonă complet comoditizată. În evoluția tendințelor în business-ul IT, pe primul loc se află zona de securitate și de operațiuni IT fără șocuri majore, urmată pe locul doi de lumea digitală și de provocările pornite de la digitalizare atât de la nivel de companii, cât și de individ, iar pe locul trei se găsește lipsa competențelor, a resurselor umane. Aproximativ 36% din bugetele IT sunt cheltuite în departamentele IT și resurse proprii interne, 35% reprezintă cheltuieli de capital și 29% merge către outsourcing, către externalizare, către cheltuieli operaționale. În România, nu suntem nici pe departe în aceste date, dar trebuie să tindem către astfel de ținte. Sunt, totuși, câteva companii mature la nivel local unde o astfel de grilă este deja valabilă”, a spus Schwab.

Pe de altă parte, conform rezultatelor cercetării, numai 10% dintre directorii companiilor chestionate văd o scădere a bugetelor IT pentru anul viitor, iar 12% o stagnare a acestora. În ceea ce privește tendințele pentru următorii doi ani pe segmentul alocărilor bugetare IT, datele arată că, până în 2017, 42% dintre companiile internaționale vor investi bani mai mulți în securitate cibernetică, 34% pe zona de cloud computing, iar 32% pe segmentul Analytics și Data.

“Potențialul și evoluția pentru următorii 2 — 3 ani va fi la un nivel de creștere absolut impresionant. În zona de digital, la nivel european se va adăuga în ritm anual de 20 de ori mai mulți bani, comparativ cu valoarea pieței din România, de exemplu. În privința IoT /Internet of Things, n.r./ este un pic cam devreme pentru a anticipa ceva. Din punct de vedere al volumelor, nu cred că pe această zonă vor exista creșteri majore, așa cum se va întâmpla, de exemplu, pe zona de cloud”, a subliniat reprezentantul PAC. AGERPRES