Pescarii din Deltă sunt reticenţi în şansele de succes ale Bursei de peşte de la Tulcea

pescar deltaOrganizaţiile de pescari din Delta Dunării susţin că bursa de peşte din Tulcea este un proiect fără nicio şansă de reuşită, însă autorităţile susţin că proiectul nu va fi pus în practică fără acordul pescarilor.

“Bursa de peşte este un proiect mort în faşă. Dacă cineva ar fi verificat indicatorii tehnico-economici ai proiectului, ar fi văzut că aceştia au fost umflaţi. Bursa nu poate fi o entitate a statului. În toate ţările europene, bursele de peşte sunt administrate de asociaţiile de pescari, pentru că doar ele au interesul să-şi vândă mai bine producţia. Se va face un proiect de 6 milioane de euro din care va rămâne doar o clădire”, a declarat preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina.

În opinia sa, Delta Dunării oferă cel mult condiţiile pentru o piaţă de gros. “O bursă normală poate fi un punct de debarcare sau colectare a peştelui din Deltă. Procesarea primară, pregătirea pentru comercializare, transportul la Tulcea presupun costuri, iar pescarul este cel care va pierde. Personal nu sunt interesat de concesionarea bursei. Nu poţi intra într-o afacere care porneşte cu stângul”, a mai spus liderul FOPPDD.

În replică, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Lucian Simion, a declarat că bursa de peşte va fi realizată cu sprijinul asociaţiilor de pescari. “Analizăm toate variantele pentru funcţionarea bursei de peşte, dar fără pescari proiectul nu poate fi realizat. S-ar putea să discutăm despre un regulament de funcţionare a bursei în etape, să iniţiem o primă etapă mai simplă, mai mult cu tentă electronică pentru a comercializa doar surplusul de peşte. Totul se discută în momentul de faţă”, a menţionat guvernatorul Simion.

După aproape opt ani de la anunţarea proiectului, anul trecut Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură şi Consiliul Judeţean Tulcea au demarat lucrările de realizare a bursei de peşte din municipiu.

Proiectul prevede construirea unei clădiri cu o suprafaţă de peste 1.800 de metri pătraţi, amenajarea unui ponton de acostare pentru navele de transport a peştelui la Tulcea, precum şi a unui punct de colectare a peştelui la Chilia Veche, achiziţionarea a trei nave frigorifice cu o capacitate de 10 tone şi a patru autoutilitare frigorifice, cu o capacitate de 3,5 tone. Acestea vor fi folosite pentru transferul peştelui de la punctele de colectare din Delta Dunării la bursă, pescarii urmând să transporte resursa pe care vor să o valorifice prin bursă cu mijloace proprii până la punctele de colectare.

Contractul privind realizarea unei Burse de Peşte la Tulcea a fost câştigat de asocierea a patru firme din judeţul Tulcea, valoarea totală a acestuia fiind de 17.888.504,05 lei. Suma este asigurată prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013. AGERPRES