În contextul în care unele proiecte imobiliare dezvoltate în ultimii ani în România ridică îngrijorări cu privire la respectarea avizelor de construire, a normelor de construcție și a calității materialelor folosite, experții sunt de părere că piața locală a materialelor de construcție ar putea cunoaște o reorientare către produsele ecologice.
Piața comercializării materialelor de construcție ecologice, care reprezintă estimativ 2% din totalul vânzărilor, arputea cunoaște un avânt considerabil în perioada următoare, inclusiv ca urmare a dramei produse de cutremurul din Turcia și Siria.
„Cutremurele recente au readus în atenție nevoia de a acorda o atenție sporită modului în care se construiește în România și a calității materialelor utilizate de dezvoltatori. Pornind de la dezastrul prin care trec astăzi Turcia și Siria, suntem tentați să credem că fierul produs în Turcia ar fi de slabă calitate și că acesta ar fi principalul motiv pentru care s-au  prăbușit atâtea clădiri. Trebuie însă precizat că peste 70% din fierul beton și profilele metalice utilizate în construcțiile din România provin, în ultimii 25 de ani, din Turcia. Astfel, concluzia firească ar fi că nu calitatea fierului din Turcia este problema, ci mai degrabă nerespectarea normelor de construire, utilizarea unei cantități insuficiente de materiale, printre care și fierul, dar și execuția. În ciuda dramei pe care o reprezintă, acest cutremur din Turcia și Siria este un semna de atenționare de care trebuie să ținem seama, mai ales că suntem într-o țară în care activele imobiliare sunt prețurie la un nivel extrem de înalt”, a declarat Cosmin Răileanu, CEO și fondator al platformei Vindem-Ieftin.ro.
Vânzările de materiale de construcție ecologice comercializate prin platforma Vindem-Ieftin.ro s-au ridicat la 380.000 euro în 2022, în creștere cu 54,08% față de aceeași perioadă din anul precedent.
Materialele de construcție ecologice sunt mai rezistente și au prețuri mai scăzute comparativ cu produsele uzuale, iar interestul tot mai mare al producătorilor din industria construcțiilor pentru dezvoltarea unor produse și soluți prietenoase cu mediul, dublat de preocuparea tot mai mare a clienților pentru materiale și construcții cu un impact redus asupra mediului va duce la o dublare a ponderii vânzărilor de produse ecologice până la finele anului 2024.
Cele mai vândute materiale de construcție ecologice au fost vata din lână de oaie, cărămida ecologică, vopseaua lavabilă și linoleumul biodegradabil. 
Printre principalele avantaje ale materialelor de construcție ecologice sunt uşurinţa în întreţinere, eficienţa costurilor și rezistența sporită la riscurile sesimice.
Potrivit unui raport Allied Market Research, industria globală a materialelor de construcţie ecologice a generat venituri de 237,3 miliarde de dolari în 2020 şi este aşteptată să ajungă la 511,2 miliarde de dolari în 2030.