Patronatele și sindicatele din industria alimentară cer demisia ministrului Mediului, din cauza legii privind reciclarea ambalajelor

minea_sorinPatronatele și sindicatele din industria alimentară solicită suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ “transparent, echitabil și controlabil” pentru toți actorii din lanțul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.

“Din punctul nostru de vedere este cel mai puternic scandal pe care l-a avut România în ultimii 7-8 ani. Astăzi am primit bomboana pe colivă pentru că 25 ianuarie a fost data limită pentru depunerea hârtiilor la MMAP pentru obligațiile de plată, iar la sfârșitul săptămânii trecute am mai primit o altă veste ‘îmbucurătoare’, respectiv că unul dintre reciclatori a afirmat că toate cantitățile declarate în cursul anului trecut sunt false, în jur de 55.000 de tone. În bani, această cantitate reprezintă ca taxă de mediu 25 de milioane de euro, adăugată deja la cele 20 de milioane de euro, înseamnă că pe două luni ale anului trecut industria alimentară are de plată către MMAP circa 45 de milioane de euro”, a declarat președintele Romalimenta, Sorin Minea.

Acesta a subliniat că pentru anul viitor această suprataxă de 2 lei/kg de ambalaj stabilită prin OUG 196/2005 reprezintă un total de 230 — 250 de milioane de euro, bani care vor fi plătiți de cetățeanul român pe produsele alimentare, iar acel efect de reducere a TVA la alimente va dispărea pe parcusul acestui an.

“Alături de această sumă se mai adaugă datoria din infringement pentru că România va fi în infringement pentru proasta gestionare și din informațiile doamnei ministru (Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului n.r.) aceasta va fi de 200.000 de euro pe zi, bani pe care îl va plăti tot contribuabilul. Cred că este o lege prost făcută, ce-i drept nu acum, ci în urmă cu 10 ani, este o lege prost urmărită de-a lungul timpului, care ni s-a spus că funcționează și care s-a dovedit nefuncțională și prin care s-au făcut tot felul de fraude. Potrivit acestei legi pentru a nu plăti taxa de 2 lei care este o penalitate, trebuia să devenim contribuabil la o Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR), am îndeplinit condițiile legii, am plătit 0,65 lei pe kg acestor firme și acum aflăm că din cauza altor firme de reciclare care au fraudat piața, tot potrivit acestei legi, cei buni de plată suntem noi, cei care am fost cinstiți”, a explicat Minea.

Șeful Romalimenta a afirmat că a solicitat ministrului Mediului reglarea acestor probleme care vor duce industria alimentară și agricultura României “într-un faliment coordonat”, fără a primi însă niciun răspuns. “Lipsa de dialog de care a dat dovadă este unică în istoria României. Este prima dată când nu avem dialog constructiv, de aceea ne-am permis să spunem că managementul acestei situații a fost execrabil și îmi asum acest termen”, a spus Minea.

Totodată, președintele federației din industria alimentară consideră că în urma acestor penalități producătorii vor fi nevoiți să majoreze prețurile produselor alimentare, “care nu vor apărea peste noapte, însă cele mai perverse scumpiri sunt cele care depășesc realitatea”.

În context, Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, a reiterat că majorarea prețurilor va duce la vânzări mai mici și în consecință la disponibilizări. “Lucrurile sunt foarte grave. În momentul de față societățile mici și mijlocii pot dispărea, iar această doamnă ministru a Mediului, din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, și nu cred că este singură în acest Guvern, este sau incompetentă sau rău intenționată. Dacă este incompetentă să plece la Bruxelles, dacă este rău intenționată, este foarte grav. Asta înseamnă că am scăzut TVA la produsele alimentare, piața a început să funcționeze, consumatorul a fost mai mulțumit, dar au venit băieții de la Bruxelles și neimplicarea doamnei ministru pentru rezolvarea acestei situații conduce la distrugerea nu doar a industriei alimentare”, a spus Frumosu.

Conform legii, orice agent economic care pune pe piață produse ambalate este obligat să recupereze deșeurile de ambalaje rezultate în urma consumului. Legea este valabilă pentru orice țară a Uniunii Europene, nu doar în România. Pentru asumarea acestei responsabilități, agenții economici se pot organiza în cadrul unor structuri asociative de tip organizație de transfer de responsabilitate sau își pot recupera deșeurile puse pe piață prin resurse proprii.

Dacă agenții economici nu-și îndeplinesc țintele asumate, aceștia sunt obligați legal să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitățile de ambalaje nereciclate. Această contribuție este necesară pentru: a descuraja depozitarea deșeurilor la groapă, a optimiza activitatea de reciclare a agenților economici, dar și pentru a finanța prin AFM proiecte de colectare selectivă a deșeurilor, proiecte care le vin în sprijin. Legislația privind obligațiile de reciclare este în vigoare în România de mai bine de 10 ani. AGERPRES