Parlamentul European respinge propunerea de interdictii nationale pentru OMG

parlamentul-europeanParlamentul European a respins o propunere legislativa care ar fi permis fiecarui stat membru UE sa restrictioneze sau sa interzica vanzarea sau utilizarea pe teritoriul sau a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE. Deputatii sunt ingrijorati ca aceasta lege ar putea fi inaplicabila sau ca ar putea duce la reintroducerea unor verificari la granitele dintre statele care sustin si cele care se opun OMG-urilor.

“Votul de azi a dat un semnal clar Comisiei Europene. Aceasta propunere ar putea sa dea peste cap tot ceea ce s-a realizat cu piata unica si uniunea vamala”, a spus raportorul Giovanni La Via (PPE, IT) ale carui recomandari de a respinge propunerea au fost aprobate cu 577de voturi la 75 si 38 de abtineri. “In ultimele luni, au fost exprimate serioase ingrijorari privind lipsa unui studiu de impact, privind compatibilitatea propunerii cu piata unica si aplicabilitatea ei in realitate. Nu a existat nicio evaluare a posibilelor consecinte sau a altor posibile optiuni”, a mai spus el.

“Cred ca aceasta propunere ar putea avea consecinte negative asupra agriculturii din UE, care este dependenta de suplimentele de proteine provenite din surse de organisme modificate genetic. Ar putea avea efecte negative indirecte asupra importurilor. Si, in cele din urma, exista ingrijorari ca aceasta propunere nici nu ar putea fi aplicata de fapt pentru ca nu exista controale la granitele din UE”, a conchis el.

Propunerea, care ar modifica legislatia UE existenta pentru a le permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica utilizarea pe teritoriile lor a unor alimente umane sau animale bazate pe organisme modificate genetic (OMG) aprobate de UE, a fost depusa de Comisie la 22 aprilie 2015.

Comisia a sugerat ca aceasta propunere ar trebui modelata pe o alta lege UE, privind OMG-urile destinate cultivarii, care a intrat in vigoare in aprilie 2015. Aceasta le permite statelor membre sa interzica cultivarea organismelor modificate genetic aprobate de UE pe teritoriul lor.

Insa cultivarea acestor organisme are loc doar pe teritoriul unui stat membru, in timp ce comercializarea lor traverseaza granitele, ceea ce inseamna ca o interdictie nationala de “comercializare si utilizare” ar putea fi dificil sau imposibil de aplicat fara a reintroduce verificari la granita a importurilor.

Comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara Vytenis Andriukaitis a spus ca propunerea nu va fi retrasa de Comisia Europeana, dar va fi discutata de Consiliul de Ministri.