Toate cele 121 de hectare de teren din Parcul industrial Eurobusiness dispun, în prezent, de pachetul întreg de utilităţi publice necesare mediului de afaceri, infrastructură realizată prin fonduri europene de Primăria Oradea şi care a atras deja de peste zece ori alte investiţii.
Directorul general al Euro Business Parc, Delia Ungur, a subliniat efectul de multiplicare al investiţiilor publice. „Primăria Oradea a investit 15 milioane de euro în lucrări la infrastuctura de utilităţi, din care şapte milioane de euro fonduri UE nerambursabile, dar cu care a atras 180 de milioane de euro investiţii private. Deja partea de cofinanţare a fost recuperată din veniturile generate la bugetul local de firmele localizate în parcul industrial, prin taxa de autorizaţie de construcţie încasată, cote defalcate din impozitul pe salariile angajaţilor şi venituri din vânzarea terenurilor”, a afirmat Delia Ungur.
Acest amplu proiect pentru infrastructură – alimentare cu apă, energie electrică, canalizare menajeră, canalizare pluvială, alimentare cu energie termică, drumuri interioare etc – a fost necesar pentru atragerea cât mai multor investitori privaţi, autohtoni sau străini, dornici de a se reloca sau de a începe afaceri noi într-un mediu propice demarării unor astfel de acţiuni şi activităţi. Momentan gradul de ocupare al parcului este de 80%, fiind 20 de companii active şi 33 de contracte semnate. Prin contracte se vor realiza în total 5.000 de locuri de muncă, dintre care 3.000 sunt deja realizate.
Încheierea proiectului cu fonduri europene, etapa a II-a, prin care s-a realizat infrastructura de utilităţi a avut loc, marţi, la sediul companiei Plexus, în prezenţa reprezentanţilor Primăriei Oradea, ai Organismului Intermediar – Agenţia de Dezvoltare Regional Nord-Vest, echipei de management de proiect, antreprenorului, diriginţilor de şantier şi investitorilor. „Parcul industrial oferă condiţii optime pentru ca firmele să se poate dezvolta, fiind un instrument economic de atragere a firmelor străine şi locale, iar dacă vom reuşi să atragem şi în viitor la fel de mulţi agenţi economici care să investească în Oradea, oraşul va menţine ritmul de creştere în continuare”, a spus primarul Ilie Bolojan. Edilul şef a atras atenţia şi asupra modului în care administraţia locală se prezintă în faţa investitorilor care vin în Oradea, a condiţiilor oferite, dar să lucreze şi la pregătirea forţei de muncă calificate.
Parcul industrial Eurobusiness a pornit de la o livadă, în anul 2008, pentru care primăria orădeană a realizat planul urbanistic zonal, pentru care apoi, în acelaşi an, administraţia locală a depus un proiect cu finanţare europeană pentru realizarea parcului. Tot în 2008 s-a înfiinţat şi societatea care administrează Parcul Industrial, în anul 2009 realizându-se şi primele contracte cu firmele din parcul industrial.
În prezent, municipiul mai deţine Parcul Industrial Eurobusiness 2, cu o suprafaţă de 23,8 hectare, pentru care există deja titlul de parc industrial, fiind ocupat în proporţie de 80%, se lucrează la extinderea sa cu alte 50 de hectare pe amplasamentul fostului tancodrom, precum şi Parcul Eurobusiness 3, tot parc industrial, de 15 hectare. Suprafaţa totală a celor trei parcuri industriale este de aproximativ de 200 de hectare. AGERPRES