Dacă averea globală a atins un nou record pe fondul pandemiei Covid-19, averea românilor a crescut cu aproape 10% anul trecut, potrivit unui raport al Boston Consulting Group.

Bunăstarea financiară globală a înregistrat un nou record în 2020, în creștere cu 8,3%. Pe fondul pandemiei Covid-19, performanța puternică a pieței bursiere și creșterea economiilor de către persoanele fizice au alimentat un progres al bunăstării, potrivit unui nou raport al Boston Consulting Group (BCG).

Această evoluție este în contrast cu impactul recentelor crize globale: în timpul crizei din 2008, bunăstarea financiară globală a scăzut cu 7,8% și a stagnat când a izbucnit bula dot-com din 2002.

Bunăstarea financiară a românilor a crescut anul trecut cu 9% față de 2019, calculată la o monedă constantă. Este o creștere mai rapidă decât cea a Europei de Vest de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, care include și Țările Baltice și Rusia, se arată în raportul BCG, Global Wealth Report.

„În România, concentrarea bunăstării arată o societate mai puțin polarizată decât în ​​alte părți ale Europei de Est. Un puternicsegment de oameni, care deține mai puțin de 250.000 de dolari, reprezintă 58% din averea financiară totală,” a declarat Nimrod Pais, director general și partener BCG. „În același timp, ponderea celor cu o valoare netă de peste 100 milioane de dolari este mai mare decât la nivel global: 16% față de 13%, dar această rată este doar jumătate din media de 32% din Europa de Est,” a adăugat Pais.

Datele din raport arată că alocarea activelor românești este caracterizează de o  creștere puternică a asigurărilor de viață și a pensiilor, iar ponderea acțiunilor este mult mai mică decât la nivel global sau în alte părți ale Europei de Est. Ponderea numerarului și a depozitelor este cu mult sub media est-europeană, dar se menține la media globală, ceea ce reflectă o piață de economii puțin mai avansată decât a vecinilor României din estul Europei, a declarat Pais.