Pandemia de coronavirus a impulsionat vânzările de PC-uri la nivel mondial, în 2020 acestea având o creştere de 13,7%, nivel ce nu s-a mai înregistrat de aproape zece ani, conform datelor firmei de consultanţă IDC (International Data Corporation).
În total, în 2020 s-au vândut 302,6 milioane unităţi în toată lumea, dintre care 72,6 milioane ale companiei chineze Lenovo, care a ocupat din nou poziţia de lider, la fel ca în 2019, cu o cotă de piaţă de 24%.
Pe locul secund s-a situat Hp, cu 67,6 milioane unităţi vândute şi o cotă de piaţă de 22,4%. Topul continuă cu Dell Tecnologies, cu 50,3 milioane unităţi (16,6% cotă), Apple, cu 23 milioane (7,6% cotă de piaţă) şi Acer, cu 20,98 milioane unităţi vândute (6,9%).
Celelalte mărci au vândut 67,9 milioane calculatoare şi şi-au revendicat, împreună, 22,4% din piaţa globală.
Creşteri precum cele din 2020 nu s-au mai înregistrat din 2010, când vânzările au avut un avans de 13,7%. Mai mult, în ultimul deceniu s-au consemnat şase ani de scăderi ale vânzărilor.
„Toate semnalele indică faptul că această creştere are încă un drum de parcurs”, a afirmat Ryan Reith, de la IDC.
Telemunca şi şcoala de la distanţă au impulsionat aceste vânzări, dar şi jocurile, care au înregistrat maxime istorice.
Avansul vânzărilor a fost în trimestrul al patrulea mult peste medie, de 26,1% comparativ cu perioada similară a anului anterior, respectiv 91,6 milioane unităţi vândute, conform IDC.
Creşterea cererii a fost atât de mare, încât oferta nu a putut să-i facă faţă. Producătorii s-au confruntat nu numai cu lipsa componentelor şi a capacităţii de producţie, ci şi cu logistica, care a fost o problemă şi i-a determinat pe unii să apeleze la transportul aerian, cu creşterea corespunzătoare de costuri, mai semnalează IDC. AGERPRES