Conacul Udrişte Năsturel – singurul monument de arhitectură civilă românească din secolul al XVII-lea ridicat în întregime din piatră – face parte din portofoliul Artmark Historical Estate şi are un preţ de pornire de 1.100.000 de euro.

Istoria moşiei din Hereşti începe între anii 1640 – 1642, perioadă în care cei doi fraţi Năsturel Herescu ridicau „Palatul de Piatră”. Începând cu anul 1831, aceasta a fost reşedinţa familiei principelui sârb Miloş Obrenovici, până în 1881, când a fost cumpărată de Anastase Stolojan, fiu de boier, cu studii de Drept la Paris, fost primar al Craiovei, deputat şi ministru în diverse guvernări liberale, care a deţinut moşia până la venirea comunismului.

După un incendiu devastator din 1931, confiscat fiind de către autorităţile comuniste, s-a încercat dărâmarea clădirii cu dorinţa de a refolosi blocurile de piatră pentru construirea altor utilităţi ale Gospodăriei Colective. În 1950, moşia a intrat în administrarea Comisiei Monumentelor Istorice. Sub coordonarea arhitectei Eugenia Greceanu, în perioada 1965 – 1971, clădirea este restaurată şi readusă la forma sa iniţială.

În anii ’70, domeniul intră în administrarea Muzeului Ţăranului Român, la acea vreme Muzeul de Arte şi Tradiţii Populare, devenind Muzeu al Lemnului şi Feroneriei. Clădirea a găzduit expoziţii de artă tradiţională, până în 2013, an în care proprietatea a fost retrocedată moştenitorilor. AGERPRES