Pacienții: Unirea poate salva vieți!

Asociațiile de pacienți constituie o forță care poate să îmbunătățească viața pacienților, în ceea ce privește, în special, accesul la medicamente, cu condiția să se unească și să constituie o echipă de lucru, formată de câțiva președinți de asociații. Este opinia exprimată atât de președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache, cât și de vicepreședintele Asociației Transplantaților de Ficat – Livertrans, Danil Tulugea, în cadrul dezbaterii profesionale ”Managementul Modern al Asociațiilor de Pacienți”, ediția a IV-a, organizată pe 22 februarie, la Hotel JW Marriott, din Capitală.

”Prețul medicamentelor: există cu adevărat o criză a medicamentelor în România?” și ”Accesul Pacienților la Tratament” au fost temele evenimentului organizat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Farmexpert și Roche.

”Trei-cinci președinți de asociații ar trebui să sintetizeze toate problemele pe linie de medicamente și să solicite premierului însuși o întâlnire, o dezbatere, la care să participle și ministrul Sănătății, și președintele ANM, în care să punctăm elementele de fond, care să ne asigure accesul la tratament, în funcție de patologie. E timpul să acționăm! Unirea poate salva vieți! Mai târziu ar putea fi mai greu și pentru noi, și pentru ei. Dialogul este singura noastră șansă”, a arătat Gheorghe Tache.

”Ar trebui să ne unim și să discutăm clar cu ministrul Sănătății și cu președintele ANM, în mod cert, prețurile medicamentelor ne influențează viața. Dacă tot mai scad mult, nu vom mai avea cu ce să ne tratăm, vom avea de-a face cu dispariția multor medicamente. Politicienii folosesc această temă în campanie, dar nu se gândesc că ne scad șansele la viață astfel”, a spus și Danil Tulugea.