Cadrul legislativ din România, în perpetuă modificare, dăunează grav sănătății. Este avertismentul lansat de reprezentanții asociaților de pacienti din România, în cadrul Grupului de Lucru pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România (ediția a XXVII-a), organizat de Oameni și Companii și având ca temă “Metodologia de calcul a prețurilor la medicamente”.

ganescu-radu„La ora actuală, în materie de reglementare a prețurilor la medicamente, suntem într-o situație critică. Avem nevoie de înțelegere cel puțin din partea autorităților, care să vină cu o soluție, dar una în avantajul pacienților. Suntem în plină desfășurare de modificări legislative care, din ce vedem noi acum nu sunt prielnice pentru pacienții din România. Asistăm la exporturi paralele de medicamente și la dispariția unor medicamente din piața românească. Cerem și vrem ca autoritățile române să se gândească la pacienți, în primul rând”, a arătat președintele Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră și al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu (foto stânga).

La rândul său, președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache (foto dreapta), a arătat că, în primul rând, pentru pacienți este vitală găsirea tuturor medicamentelor, fie ele inovative sau generice, iar autorităților le revine sarcina de a găsi cele mai bune soluții pentru ca viața persoanelor cu diverse afecțiuni să nu fie pusă în pericol. „Ne interesează foarte mult acest subiect, având în vedere că medicamentul face parte din viața noastră, fără el nu putem trăi. Aș vrea să vorbesc, în primul rând, despre pacienții care au nevoie de transplant, pe care eu îi reprezint. Sctache-gheorghehema noastră de tratament, odată stabilită, trebuie menținută. Dacă nu avem un medicament sau altul din schema, ea trebuie să fie modificată, ceea ce presupune internări, costuri suplimentare și chiar riscuri pentru pacient. Noi susținem ca, la nivel de decidenți, actori implicați în stabilirea prețului, să se găsească o nouă bază de calcul, având în vedere principii echitabile, să fie o formula adecvată, astfel încât nouă să ne fie asigurat accesul și siguranța tratamentului. Este vital pentru noi și, în schema noastră de tratament intră și medicamentele inovative, și genericele. Nu se poate să beneficiem doar de unele. Viața noastră depinde de medicamente, ne susținem astfel acest drept”, a declarat Tache.

Modernizarea Sistemului de Sănătate din România este un program de dezbateri profesionale pe teme de sanatate derulat de Oameni și Companii. Dezbaterile sunt organizate lunar începând din anul 2012.