CFO-ul are un rol cheie într-un proces de vânzare a businessului, a precizat Otilia Pețu, Founder & Managing Partner, NOA Group, în cadrul evenimentului CFO Conference, organizat de BusinessMark pe 20 septembrie la București. „Noi am învățat din lucrul cu antreprenorii români, care interacționează cu acest mediu în continuă schimbare. CFO-ul este șeful din echipa de șoc în momentul în care apare prima intenție de a vinde un business. De regulă, CEO-ul vine la CFO, care trebuie să preia toată sarcina financiară, colaborarea cu externul si coordonarea, în general, a procesului de exit. Este foarte important, din poziția de CFO să împărtășești viziunea cu care vine antreprenorul. Ce se întâmplă între momentul în care își propun companiile să facă exit și momentul în care s-a întâmplat propriu-zis vânzarea parțială sau totală către un investitor strategic?”

„Mindset-ul și viziunea joacă cel mai important rol. Când vă pregătiți pentru un exit, vă încurajez să documentați orice. Trebuie, totodată, să ne uităm spre unghiurile moarte, să vedem dacă avem grade de risc. Cu această legislație în veșnică schimbare, nu am văzut pe nimeni care să nu aibă niciun blind spot în organizație. În contextul de exit, în care vindem un business evaluat la o anumită valoare, rolul vostru este să fiți foarte corecți cu voi, cu acționarul, cu board-ul”, a spus Otilia Pețu.

Maria Niță, Sr FP&A Director, Amber, care a vorbit despre finanțele autonome și cum arată viitorul în acest sector. „Vrem să gestionăm mult mai bine partea de management accounting, de exemplu. Dacă vorbim despre colaborarea dintre departamente și mediul online, acum se pot cumpăra produse cu un singur click. Vorbim despre facturi electronice. Toate acestea sunt schimbări la care trebuie să ne adaptăm. Noi, ca oameni din departamentul financiar, trebuie să ne aliniem la raportările financiare. Vrem să aducem eficiență financiară, să venim cu informații valoroase. Sunt foarte mulți KPI valoroși la care un om din departamentul financiar trebuie să se uite – ne ajută să ne optimizăm, iar optimizarea este esențială, mai ales pentru că trebuie să rămânem aproape de cei din business, care au nevoie de perspectiva noastră. Avem nevoie de oameni care să gândească, în principiu, cum să mergem mai departe. Suntem printre pionieri când vine vorba despre automatizare, pentru că avem o infrastructură și o viteză bună. Sistemele au început să devină tot mai accesibile – sunt ERP-uri care, cu puțină customizare, servesc foarte multe nevoi pentru business-urile noastre. Trebuie să avem și securitate cibernetică. Viitorul ne va aduce mult business intelligence, mult AI. Tehnologia blockchain va intra și în zona de accounting, dar până acolo știm că vrem să predăm cât mai multe din task-urile noastre, pentru a avea mai mult timp pentru a gândi viitorul”, a precizat ea.

Evenimentul CFO Conference a fost organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro, GlobalManager.ro și Administratie.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.