Accesul cetăţenilor români la semnătura electronică şi la informaţii digitale va fi mult mai accesibil odată cu implementarea proiectului „Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE” (SITUE), care va duce şi la o scădere simţitoare a preţului semnăturii electronice, a declarat preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.
„După un proces anevoios, de circa doi ani, în care implementarea proiectului Sistemului de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE a fost tergiversată de contestaţii în instanţă tendenţioase am ajuns să semnăm acest proiect, care va avea o perioadă de derulare de opt luni şi a cărui valoare este de două milioane de euro. Obiectivul principal al acestui proiect este interconectarea nodului eIDAS al României cu celelalte 27 de noduri eIDAS ale statelor membre UE. Odată cu implementarea acestui proiect, cetăţenii români vor beneficia de serviciile de care beneficiază azi ceilalţi cetăţeni ai UE, mai exact semnătura electronică emisă în România va fi valabilă în toate statele membre ale UE, iar cartea electronică de identitate românească va fi valabilă în toate celelalte 27 de state membre şi viceversa, ceea ce înseamnă că accesul cetăţenilor români la semnătura electronică şi la informaţii digitale va fi facilitat şi mult mai accesibil decât în momentul de faţă. Am toată convingerea că, odată cu implementarea acestui proiect, preţul semnăturii electronice va scădea simţitor în România şi românii vor putea procura această semnătură electronică în masă”, a spus Oprea, la o conferinţă de presă referitoare la semnarea contractului de implementare a proiectului SITUE.
El a subliniat că proiectul va fi implementat „cu un partener de încredere”, Telekom România, care a câştigat implementarea SITUE în urma „unei licitaţii de lungă durată”.
„Am convingerea că Telekom România, împreună cu experţii ADR, va face ca în cel mai scurt timp românii să profite de beneficiile acestui proiect şi ca transformarea digitală în România să aibă un nou început şi pe partea de semnătură electronică. Odată cu implementarea nodului eIDAS, care e complementar ca proiect cu Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală, proiect pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României l-a semnat acum trei săptămâni şi a început implementarea sa, identitatea electronică a cetăţenilor români în urma accesării platformei PSCID va fi valabilă la nivel european. Practic, prin platforma PSCID şi prin platforma SITUE, românii vor putea să se identifice, atât fizic, cât şi electronic, în faţa fiecărei instituţii europene. Sper să fie un proiect de succes, un proiect care să aibă efecte imediate”, a punctat preşedintele ADR.
La rândul său, George Vaman, reprezentantul Telekom România, a menţionat că o întreaga echipă specialişti ai companiei va lucra în continuare cu ADR să ducă la bun sfârşit acest proiect.
„Energia este pozitivă. (…) Beneficiile la nivelul omului de rând vor fi imense. Digitalul, în principal, va intra în viaţa fiecărui om. (…) Încurajez mai degrabă abordarea digitală a serviciilor guvernamentale, interacţiunea cât mai rapidă cu tot ce înseamnă servicii guvernamentale. Acum, de aproape doi ani, de când cu pandemia, accelerarea în zona digitală e vizibilă cu ochiul liber şi sper să menţinem acest parcurs pozitiv şi să discutăm mai multe detalii după ce implementăm acest proiect”, a spus Vaman. AGERPRES