Preţurile petrolului şi-ar putea relua creşterea în 2023, pe măsură ce cererea chineză îşi va reveni după abandonarea restricţiilor legate de Covid şi în lipsa investiţiilor, care limitează mărirea ofertei, au declarat oficiali ai ţărilor membre ale OPEC pentru Reuters, un număr tot mai mare observând o posibilă revenire la 100 de dolari pe baril.

În 2022, preţurile petrolului au depăşit 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, deoarece cererea s-a redresat în urma ridicării restricţiilor impuse din cauza Covid-19 în mare parte din lume, iar invadarea Ucrainei de către Rusia a sporit preocupările privind aprovizionarea. Dar preţul ţiţeiului Brent a încheiat anul aproape de 86 de dolari pe baril, din cauza temerilor de o recesiune globală.

O revenire a preţurilor ţiţeiului la peste 100 de dolari pe baril pentru o perioadă prelungită ar aduce mai multe venituri pentru membrii OPEC, ale căror economii depind în mare parte de veniturile din petrol, şi ar fi un regres pentru economiile industrializate care încearcă să controleze inflaţia şi ratele dobânzilor.

Pentru a sprijini piaţa, alianţă între Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii, săi, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+, au convenit în octombrie să reducă producţia cu 2 milioane de barili pe zi, sau cu aproximativ 2% din cererea mondială.

După volatilitatea din 2022, care a adus preţul ţiţeiului Brent aproape de maximul istoric de 147 de dolari pe baril, la scurt timp după începutul războiului din Ucraina, preţul petrolului Brent a crescut uşor în 2023, la puţin peste 86 de dolari, ajutat de planul Rusiei de a reduce producţia în martie.

OPEC şi OPEC+ nu publică prognoze privind preţul petrolului şi nu au o ţintă de preţ. Oficialii şi miniştrii din OPEC şi OPEC+ sunt adesea reticenţi în a discuta despre direcţia preţurilor. În rare comentarii publice, făcute pe 8 februarie, reprezentantul naţional al Iranului la OPEC, Afshin Javan, a declarat că preţul petrolului ar putea reveni la aproximativ 100 de dolari în a doua jumătate a anului, adăugând că OPEC+ probabil îşi va menţine politica actuală de producţie la următoarea sa întâlnire.

Reuters a vorbit în privat cu încă cinci oficiali ai OPEC despre perspectiva ca preţul petrolului să atingă 100 de dolari pe baril. Dintre aceştia, trei au considerat că preţul petrolului are o probabilitate mai mare de a creşte în 2023 decât de scădere, iar doi au estimat că preţurile se vor întoarce la 100 de dolari pe baril.

„Trebuie spus că umbra crizei energetice va continua să domine lumea şi tendinţa generală a preţurilor globale ale petrolului este de creştere. După părerea mea, revenirea preţului ţiţeiului Brent la peste 100 de dolari la un moment dat în 2023 nu ar fi neaşteptată”, a spus una dintre sursele OPEC.

Consensul în industrie este în prezent pentru preţuri mai mici faţă de 2022. Un sondaj Reuters în rândul a 30 de economişti şi analişti estimează că preţul petrolului Brent va avea o medie de 89,37 dolari pe baril în 2023, în scădere de la 99 de dolari în 2022.

Ridicarea bruscă a restricţiilor pentru Covid din China va stimula probabil creşterea cererii de petrol în 2023, după ce s-a estimat că ţara a înregistrat un mic declin în 2022, pentru prima dată în ultimii ani. Sursele OPEC anticipează, de asemenea, că o lipsă de investiţii va face ca oferta insuficientă să susţină creşterea preţurilor. Membrii OPEC pompează cu aproape 1 milion de barili pe zi mai puţin decât ţinta lor, conform cifrelor proprii ale grupului şi a altor estimări.