OMV Petrom estimează investiţii de 3,7 miliarde de lei pentru întregul an 2018, 75% urmând să meargă către segmentul de exploatare şi producţie Upstream, în condiţiile în care, după primele şase luni compania a raportat investiţii de 2,1 miliarde de lei, în creştere cu 130% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor consolidate ale grupului, neauditate.
Avansul investiţiilor este explicat în special prin creşterea nivelului de foraj sonde de dezvoltare şi explorare şi lucrări intensificate în proiecte de infrastructură în segmentul Upstream.
Investiţiile din Upstream în perioada ianuarie – iunie 2018 au fost de 1,44 miliarde de lei, comparativ cu 797 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. Pentru întregul an, compania estimează investiţii de aproximativ 2,8 miliarde de lei pe acest segment, care includ mai mult de 100 de sonde noi şi sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparaţii capitale şi proiectul Neptun Deep.
„Ne propunem să luăm o decizie finală (cu privire la Neptun Deep, n.r.) de investiţie în 2018, aceasta depinzând de regimul fiscal, liberalizarea pieţei gazelor şi dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale”, se precizează în documentul companiei. De asemenea, compania urmează să vândă 50 – 60 de zăcăminte pentru a se concentra pe barilii cei mai profitabili.
Conform ultimului exerciţiu de evaluare a riscurilor desfăşurat de către Grupul OMV Petrom în februarie 2018, principalele incertitudini care pot influenţa rezultatele societăţii rămîn cele legate de riscul de preţ al mărfurilor tranzacţionabile, riscurile operationale, precum şi riscul politic şi de reglementare.
„În privinţa riscului de reglementare, Societatea se află în dialog cu autorităţile române pe subiecte relevante pentru industrie. În ultimele luni am observat o serie de iniţiative fiscale şi de reglementare discutate şi/sau implementate. Acest lucru sporeşte volatilitatea legislativă şi influenţează intreg mediul de afaceri”, precizează compania.

Grupul OMV Petrom a consemnat în primul semestru din acest an un profit net de 1,28 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară din 2017, când rezultatul afişat a fost de 1,21 miliarde de lei. Profitul pe acţiune este de 0,0227 lei, în creştere cu 6% în S 1 2018. Pentru T2, compania a afişat un profit în scădere cu 27%, la 434 milioane de lei, faţă de 592 milioane de lei în T2 2017.
Valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 6% comparativ cu primul semestru din 2017, la 9,851 miliarde de lei, susţinută de preţurile mai mari la ţiţei şi gaze naturale, precum şi de volumele mai mari de electricitate vândute, elemente care au contrabalansat volumele mai mici de produse petroliere şi gaze naturale vândute, precum şi preţurile de vânzare mai scăzute la electricitate. Vânzările Downstream Oil au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate iar vânzările Downstream Gas au reprezentat 22%.
Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie). AGERPRES