Grupul OMV Petrom a afișat un profit net de 618 milioane de lei în primul trimestru din acest an, în creștere de peste două ori (114%) comparativ cu rezultatul net raportat în perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 288 de milioane de lei.

Profitul net atribuibil acționarilor se cifrează la 619 milioane de lei, față de 291 milioane de lei în T1 2016, iar profitul net CCA atribuibil acționarilor (după deducerea profitului net atribuibil interesului minoritar, n.r.) a crescut la 586 milioane lei, de la 330 milioane lei (plus 77%). Profitul pe acțiune a fost de 0,0109 lei, față de 0,0051 în perioada similară a anului trecut.

Grupul OMV Petrom a înregistrat vânzări de 4,653 miliarde de lei, în creștere cu 27% față de perioada ianuarie — martie 2016, pe fondul prețurilor semnificativ mai ridicate la țiței și al volumelor mai mari ale vânzărilor de gaze naturale și electricitate, care au contrabalansat reducerea ușoară a cantităților de produse petroliere vândute și scăderea prețurilor la gaze naturale.

Pe de altă parte, investițiile grupului s-au redus cu 54%, la 353 milioane de lei, influențate în principal de reducerea investițiilor în perimetrul neptun Deep și de finalizarea unor proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în 2016.

„În trimestrul I din 2017, am reușit să fructificăm condițiile de piață mai bune printr-o performanță operațională și financiară solidă. Am înregistrat un flux de trezorerie din activități de exploatare substanțial îmbunătățit, de 1,3 miliarde lei, care, coroborat cu reducerea investițiilor, a condus la obținerea unui flux de trezorerie extins de 646 milioane lei. Prețurile crescute ale țițeiului și cererea mai mare de produse petroliere aferentă vânzărilor cu amănuntul, împreună cu disciplina continuă privind costurile, s-au reflectat într-un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 767 milioane lei, aproape jumătate din cifra aferentă întregului an 2016. În Upstream, am continuat reducerea costurilor de producție, iar scăderea producției a fost în linie cu estimarea pentru întregul an 2017, datorită contribuției proiectului Lebada Est NAG. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din Downstream a crescut cu 3% față de T1/16, ca urmare a îmbunătățirii performanței generale, gestionării stricte a costurilor, și susținut de marjele solide de rafinare. Rezultatul din exploatare în T1/17 a fost susținut, de asemenea, de măsurile de relaxare fiscală din România, în particular de eliminarea impozitului pe construcții speciale, începând cu ianuarie 2017”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.AGERPRES