Agroserv Măriuţa, compania care operează sub brandul de lactate ‘Lăptăria cu Caimac’, a făcut primul pas pe bursa pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în data de 8 decembrie, unde a fost listată prima emisiune de obligaţiuni a societăţii, potrivit unui comunicat al BVB.
Obligaţiunile au fost listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al BVB şi se tranzacţionează cu simbolul bursier MILK25E.
„Ne bucurăm că antreprenorii care au creat povestea ‘Lăptăria cu Caimac’ au ales piaţa de capital pentru a atrage finanţarea necesară pentru a-şi continua dezvoltarea accelerată. Şi cu atât mai mult ne bucură intenţia managementului de a lista la BVB şi acţiunile companiei. Acest an ne-a arătat că trebuie să ne uităm mai atent la propriile noastre puteri, la companiile antreprenoriale româneşti, la capitalul disponibil pentru susţinerea creşterii acestor companii. În ultimii doi ani am văzut peste 30 de runde de finanţare venind la BVB, cu o valoare impresionantă, de peste două miliarde de euro, sumă din care jumătate a fost înregistrată doar în acest an. Acestea validează faptul că bursa este un canal viabil pentru finanţarea companiilor. Totodată, finanţarea atrasă de Agroserv Măriuţa demonstrează că programul Made in Romania al Bursei de Valori Bucureşti este util pentru companiile care au participat la el. Felicităm întreaga echipă din spatele brandului Lăptăria cu Caimac şi, totodată, intermediarul, BT Capital Partners”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
Agroserv Măriuţa a derulat în luna noiembrie un plasament privat prin care a vândut obligaţiuni denominate în euro, în valoare de 3 milioane euro. Obligaţiunile au scadenţa în noiembrie 2025 şi o dobândă de 5,25%. Plasamentul a fost suprasubscris, iar oferta a fost suplimentată, dobânda obţinută fiind cel mai mic cost de finanţare obţinut în 2020 la oferte de obligaţiuni similare. La plasament au subscris 94 de investitori, atât persoane fizice, cât şi investitori instituţionali.
Fondurile obţinute urmează să fie folosite pentru a susţine dezvoltarea fabricii, pentru extinderea secţiei de producţie şi construcţia unui depozit nou. Managementul societăţii are în plan investiţii de 16 milioane euro în următorii ani, printre obiectivele vizate regăsindu-se şi construirea unei staţii de biogaz şi a unui sistem de recuperare şi de refolosire a sticlei.
„Este o zi foarte importantă pentru noi, deschiderea tranzacţionării lansează un nou capitol în evoluţia companiei. Ne bucură încrederea investitorilor şi sperăm să rămână la cote ridicate şi la IPO. Ne dorim o relaţie strânsă cu investitorii şi cu Bursa pentru că împreună putem construi un veritabil ecosistem agrifood în România şi pentru asta este nevoie de investiţii susţinute”, a afirmat Adrian Cocan, directorul general al Agroserv Măriuţa.
Agroserv Măriuţa este o societate cu activitate integrată, cuprinzând o fermă de câmp, pe care exploatează 3.000 de hectare de teren agricol cultivat cu cereale şi plante oleaginoase, şi o fermă de vaci, fiind, astfel, producător de lactate. Ferma de vaci are un efectiv de circa 2.800 de capete. În acţionariatul companiei se regăsesc Mădălina Oana Cocan – 98%, Adrian Cocan – 1% şi Nicuşor Şerban – 1%.
Din iunie 2018 şi până în prezent, ‘Lăptăria cu Caimac’ şi-a dezvoltat distribuţia în numeroase reţele de magazine internaţionale (IKA): Mega Image, Auchan, Cora, Kaufland, Carrefour, Profi, Selgros, Metro Cash & Carry, în reţele independente de magazine din ţară: Diana – judeţul Vâlcea şi Gorj, Panemar – judeţul Cluj, Ana Pan – Bucureşti, Fraher – Tulcea şi în numeroase băcănii, magazine de proximitate şi magazine tradiţionale, dar şi în HoReCa de renume.
Agroserv Măriuţa a încheiat anul 2019 cu venituri de 63,2 milioane lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent. În primul semestru al anului curent, veniturile au însumat 37,6 milioane lei, cu 40% peste nivelul din perioada similară a anului precedent. Managementul societăţii estimează că veniturile vor totaliza aproape 70 milioane lei în 2020, urmând ca acest indicator să crească şi în următorii ani, astfel că pentru 2025 estimările indică venituri totale de aproape 142 milioane lei. AGERPRES