Agricover este a doua companie din zona de agricultură care vine către Bursa de Valori Bucureşti, a declarat preşedintele BVB, Radu Hanga, menţionând că intermediarii sunt două dintre cele mai importante bănci de pe piaţa românească, respectiv Banca Comercială Română (BCR) şi Banca Română pentru Dezvoltare (BRD).
„Am avut deja anul acesta patru emisiuni de obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti în valoare totală de aproape 300 de milioane de euro. Acum o să depăşim acest prag cu emisiunea aceasta de la Agricover. Am avut, de asemenea, patru companii româneşti care s-au listat pe piaţa AeRO şi acolo ne uităm la o valoare totală de peste 100 de milioane de euro. Suntem bucuroşi să spunem că lucrurile funcţionează tot mai bine, iar noi, ca Bursă, ne îndeplinim tot mai bine rolul de a face legătura între capitalul disponibil pe piaţa locală şi companiile româneşti care au nevoie de finanţare”, a afirmat Radu Hanga, cu ocazia intrării la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a BVB a obligaţiunilor Agricover Holding SA Voluntari.
Preşedintele BVB a subliniat că Agricover este principalul jucător în agribusiness-ul românesc, un jucător care realizează interfaţa între producătorii de inputuri şi agricultorii români şi, de asemenea, „colector a ceea ce produce agricultura românească”.
„Ne bucurăm că vă avem alături de noi. Este a doua companie din zona de agricultură care vine către Bursa de Valori Bucureşti. Ne bucurăm să vă ajutăm nu doar ca platformă de finanţare, până la urmă şi ca platformă de imagine, ca şi poziţionare de companie locală care sprijină producătorii români. Intermediarii noştri sunt două dintre cele mai importante bănci de pe piaţa românească. Vorbim despre Banca Comercială Română şi Banca Română pentru Dezvoltare”, a mai spus Radu Hanga.
Acesta a menţionat că, împreună cu sistemul bancar, Bursa reprezintă „un pilon esenţial pentru finanţarea companiilor locale”. „Ne bucurăm că succesul acestei emisiuni este încă o dovadă a colaborării foarte bune între noi, ca Bursă, şi sistemul bancar pe care ne bazăm pentru distribuţia produselor noastre”, a adăugat preşedintele BVB.
Prima emisiune de obligaţiuni Agricover Holding SA Voluntari, principalul jucător din agribusiness-ul românesc, a intrat la tranzacţionare miercuri, pe Piaţa Reglementată a BVB. Obligaţiunile Agricover sunt tranzacţionate sub simbolul AGV26E (ISIN – RO1ZD96WS646).
Agricover a derulat în perioada 25 – 29 ianuarie 2021 un plasament privat prin care a atras 40 milioane euro de la investitori. În cadrul plasamentului privat au fost scoase spre vânzare 800 de obligaţiuni denominate în euro, cu o valoare nominală de 50.000 de euro. Obligaţiunile sunt negarantate, au o maturitate de cinci ani şi o dobândă de 3,5% pe an.
Fondurile atrase prin emisiunea de obligaţiuni vor fi utilizate pentru finanţarea subsidiarei Agricover Credit IFN în vederea
susţinerii strategiei sale de creştere, care preconizează menţinerea unui ritm alert de creştere al creditării fermierilor, comparabil cu cel înregistrat anterior anului 2020.
Acţionarul majoritar al Agricover Holding este Preşedintele CA, Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,269% din capitalul social subscris şi vărsat. Un alt acţionar important este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 12,727% din acţiunile Agricover Holding.
Agricover Holding este prezent pe pieţele de agri-business, agri-finance şi agri-food, prin subsidiarele sale: Agricover, Agricover Credit IFN şi Abatorul Periş. Cu un model de business puternic integrat şi original, Grupul Agricover oferă soluţii specializate pentru dezvoltarea afacerilor fermierilor din România. În prezent, în cadrul subsidiarelor Agricover Holding îşi desfăşoară activitatea peste 1.050 de angajaţi. Grupul deserveşte un portofoliu de peste 6.500 de clienţi fermieri, care exploatează peste 2,4 milioane de hectare de teren arabil la nivel naţional. AGERPRES