Cea de-a XI-a ediţie a evenimentului Cluj Innovation Days va avea loc în perioada 24 – 26 mai, fiind organizat de Cluj IT Cluster sub motto-ul „Tech Nation – Building a brighter future for Romania through technology”.
Potrivit organizatorilor, accelerarea transformării digitale a instituţiilor publice din administraţie şi sănătate, precum şi a companiilor de producţie din Regiunea Nord-Vest, va fi facilitată de Centrul de Inovare Digitală pentru Societate – eDIH4Society, propus de consorţiul condus de Cluj IT Cluster şi format din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Universitatea din Oradea.
Şi la ediţia din acest an, Cluj Innovation Days va beneficia de prezenţa unor personalităţi reprezentative din ţară şi străinătate, factori de decizie şi experţi în domeniu. Astfel, printre vorbitorii din cadrul evenimentului se vor afla: Ramona Samson, – Chief Economist Unit at the Directorate-General for Research and Innovation, Comisia Europeană, Hiroshi Ueda – Ambasadorul Japoniei în România, Dragoş-Cristian Vlad – preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Dan Mureşan – vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Andreas Bender – Professor for Molecular Informatics la Cambridge University, şi Raman Ganguly – Head of Support for Research IT, Universitatea din Viena,
„În 25 mai, la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, va avea loc lansarea oficială a Centrului de Inovare Digitală pentru Societate – eDIH4Society, propus de consorţiul condus de Cluj IT Cluster şi format din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Universitatea din Oradea. Centrele regionale de inovare digitală au un rol esenţial în implementarea programului Europa Digitală al Comisiei Europene, primul program de finanţare din Cadrul Financiar Multianual dedicat transformării digitale. eDIH4Society va facilita accelerarea transformării digitale a instituţiilor publice din administraţie şi sănătate, precum şi a companiilor de producţie din Regiunea Nord-Vest. De altfel, unul dintre obiectivele importante ale programului Europa Digitală este să creeze puncte regionale specializate, de tipul one-stop-shop, ce oferă întreprinderilor şi administraţiilor locale şi/sau regionale din Europa servicii suport pentru facilitarea transformării digitale pe baze reziliente şi sustenabile”, precizează organizatorii evenimentului de profil.
În acest fel, centrele europene de inovare digitală se vor asigura de faptul că soluţii digitale inovatoare, bazate pe noile tehnologii, sunt integrate în activitatea curentă a companiilor şi instituţiilor publice din administraţie şi sănătate, în timp ce oferă şi posibilitatea de a putea experimenta şi testa aceste tehnologii, pentru a le aplica în funcţie de necesităţile specifice domeniului de activitate a fiecărei companii sau instituţii din sectorul public.
„eDIH4Society reprezintă o iniţiativă importantă şi o investiţie strategică în viitorul digital al regiunii noastre. Prin colaborare şi partajare de cunoştinţe, acest centru va juca un rol crucial în sprijinirea organizaţiilor din administraţie, sănătate şi producţie să se adapteze şi să se dezvolte într-un mediu digital din ce în ce mai complex. Acest centru nu este doar despre tehnologie, ci şi despre oameni, competenţe şi comunitate. Este despre a crea un ecosistem în care inovaţia digitală poate înflori, unde fiecare actor îşi poate aduce contribuţia şi unde rezultatele pot fi împărtăşite pentru a beneficia întreaga societate. Prin eDIH4Society, ne angajăm să creăm un viitor mai bun prin tehnologie, nu doar pentru Regiunea Nord-Vest, ci pentru întreaga Românie”, a declarat Stelian Brad, coordonator al eDIH4Society.
Conform estimărilor oficiale, eDIH4Society va livra servicii de aproape patru milioane de euro, în următorii trei ani, şi va contribui la accelerarea tranziţiei digitale din instituţiile publice şi companiile producătoare din Regiunea Nord-Vest.
„Vom furniza servicii specializate legate de utilizarea soluţiilor de securitate cibernetică, robotică şi automatizări de procese, vom asigura transferul de expertiză şi know-how şi, de asemenea, vom furniza cursuri de dezvoltare de competenţe digitale avansate şi consultanţă pentru atragerea de finanţări pentru digitalizare din surse publice şi/sau private. O altă componentă valoroasă pentru potenţialii beneficiari este asigurată de serviciile de internaţionalizare, acces la pieţe noi şi facilitarea de parteneriate cu entităţi, atât din ecosistemul regional şi naţional, cât şi din cel european, reprezentat de reţeaua europeană a centrelor de inovare digitală”, notează sursa citată. AGERPRES