O locuinţă din patru din mediul urban este smart

Aproximativ 28% dintre locuinţele din România de la oraş au cel puţin patru dispozitive inteligente conectate la internet, arată un studiu Bitdefender. Dispozitivele inteligente sunt atât cele tradiţionale de tipul laptop, tabletă, telefon, PC, cât şi de generaţie nouă, precum televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web, sisteme de acces în locuinţă, console de jocuri, frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat conectate la internet, întrerupătoare şi instalaţii de iluminat, prize sau senzori de mişcare.

Televizorul smart este prezent în una din trei locuinţe de la oraş, fiind cel mai răspândit dispozitiv după smartphone, laptop şi tabletă, dar şi cel mai intens folosit dispozitiv conectat, chiar mai des decât terminale tradiţionale desktop, camere de supraveghere a bebeluşilor şi ceasuri inteligente.

Potrivit Bitdefender, patru din zece posesori de smart TV spun că folosesc dispozitivul pentru a naviga pe internet, pe lângă vizionarea programelor TV prin cablu, însă mai puţin de o treime folosesc o soluţie de securitate menită să îi protejeze de ameninţări informatice.

“Deşi utilizează zilnic un smart TV, jumătate dintre proprietarii acestora spun că nu au actualizat vreodată sistemul de operare al acestuia, cei mai mulţi invocând drept motive faptul că nu au timp (40%), nu ştiu cum (23%) sau nu înţeleg rostul acestor update-uri (18%)”, arată sursa citată.

Astfel, Bitdefender atage atenţia că, în absenţa oricăror forme de protecţie, smart TV-urile sunt predispuse la numeroase riscuri de securitate, printre care furt de date personale, invadarea vieţii private sau atacuri informatice transfrontaliere.

Infectarea cu ransomware blochează ecranul televizorului şi solicită bani victimei pentru a relua funcţionarea optimă a acestuia. Atacatorii care găsesc un televizor vulnerabil pot prelua controlul acestuia şi se pot folosi de senzorii din aparat (microfon sau cameră de filmat) ca să colecteze sunet şi imagine din locuinţa proprietarului.

O reţea numeroasă de televizoare controlate de la distanţă poate fi folosită de infractorii cibernetici pentru a orchestra atacuri de tip DDoS. Aceste atacuri presupun accesarea simultană de către un număr mare de dispozitive a unei pagini de internet, ceea ce duce la căderea acesteia. Atacatorii cer apoi bani deţinătorului site-ului ca să permită reluarea activităţii.

“Chiar dacă televizoarele inteligente sunt printre cele mai populare dispozitive smart din România, utilizatorii uită frecvent că acestea sunt la fel de vulnerabile ca orice alt telefon sau laptop, aşadar necesită actualizări ale sistemului de operare la intervale regulate, parole complexe şi soluţii de securitate. Odată compromise, aceste dispozitive pot crea prejudicii importante utilizatorilor, cel mai grav fiind acela că pot deveni instrumente de supraveghere situate tocmai în mijlocul familiei”, spune Bogdan Botezatu, specialist în ameninţări informatice la Bitdefender.

În consecinţă, 46% dintre români se arată îngrijoraţi că un eventual atacator ar putea prelua oricând controlul dispozitivelor inteligente pe care le folosesc zilnic, conform unui studiu realizat anterior.

În luna februarie, specialiştii în securitate cibernetică de la Bitdefender au identificat o reţea de zeci de mii de gadgeturi inteligente, controlate de la distanţă de către atacatori, capabilă să contamineze rapid orice device vulnerabil şi să spioneze viaţa privată a victimei. Investigaţia asupra HNS a arătat un nivel crescut de complexitate şi noutatea furtului de informaţii personale, ideale pentru şantaj. Reţeaua controlată de atacatori ajunsese la peste 45.000 de terminale infectate, din peste 100 de ţări. AGERPRES