O firmă privată chineză va prelua controlul la KMG International (fosta Rompetrol)

rafinarieCompania privată chineză China Energy Company (CEFC) a anunțat, printr-un un comunicat, preluarea unei participații de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unui pachet mai mare de acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate duminică și luni la Beijing de China și Kazahstan, în industriile petrolului și gazelor, telecomunicații și energie nucleară.

Potrivit surselor citate de Reuters, valoarea tranzacției se situează undeva între 500 de milioane și un miliard de dolari. Sursele au mai adăugat că GEFC vrea să investească “miliarde de dolari” pentru a extinde rețeaua de distribuție a KMG International până la peste 3.000 de benzinării, de la aproape 1.000 în prezent.

O parte din finanțare va proveni de la fondul chinez de dezvoltare a infrastructurii “Drumul Mătăsii”, în valoare de 40 de miliarde de dolari. “Kazahstanul are rezerve semnificative de petrol și gaze naturale și a fost un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale O centură, Un drum”, a adăugat sursa.

Forma de acționariat a Rompetrol Rafinare va rămâne aceeași, în cazul în care statul kazah vinde pachetul majoritar al KMG International (fosta Rompetrol Grup), potrivit unei declarații a Ministrului Energiei, Victor Grigorescu.

“Decizia de vânzare a unui pachet majoritar de acțiuni din compania KMG International aparține strict statului kazah. Din datele deținute până în acest moment, în cazul unei astfel de preluări, forma de acționariat a societății Rompetrol Rafinare rămâne neschimbată. Ministerul Energiei urmărește cu mare atenție îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de KMG Internațional, în raport cu statul român”, a declarat Victor Grigorescu.

Statul român deține, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI. În luna august 2007, KazMunayGas (companie petrolieră controlată de statul kazah) a semnat un acord de achiziție de acțiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveția) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol, a vândut participația de 25% pe care o mai deținea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas KMG, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

Grupul kazah KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești – cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 7 depozite. KazMunayGas, un conglomerat cu 80.000 de angajați, care este responsabil pentru 27% din producția de petrol a Kazahstanului, este în căutare de noi surse de finanțare în condițiile în care scăderea prețului petrolului i-a îngreunat rambursarea datoriilor. AGERPRES