O companie italiană de lactate vinde bonduri garantate cu parmezan

cascavalO cooperativă italiană specializată în produse lactate a vândut bonduri garantate cu parmezan, un exemplu rar al modului în care o firmă mică reușește să obțină finanțare de pe piețele de capital. Recesiunea cu care s-a confruntat Italia în ultimii trei ani a blocat creditarea bancară iar Guvernul premierului Matteo Renzi încearcă să încurajeze firmele să obțină bani din alte surse și să profite de redresarea economiei.

Producătorul de brânză 4 Madonne Caseificio dell’Emilia din regiunea Emilia-Romagna — renumită pentru gastronomia sa — a anunțat că a obținut șase milioane de euro (6,55 milioane de dolari) în urma emiterii de mini-bonduri garantate cu roți de parmezan — cel mai cunoscut sortiment de brânză din Italia. Compania va folosi banii pentru îmbunătățirea facilităților de producție și promovarea parmezanului.

Peste 95% din firmele italiene au mai puțin de 10 angajați și în mod tradițional se bazează pe creditarea bancară pentru finanțare. Dar disponibilitatea băncilor de a furniza împrumuturi s-a erodat din cauza majorării creditelor neperformante acumulate în timpul recesiunii astfel încât companiile mici obțin mai greu finanțare.

Guvernul de la Roma are ca obiectiv stimularea creditării, pentru a sprijini redresarea economiei, care a înregistrat anul trecut un avans de 0,8%, conform estimărilor. Randamentul bondurilor este de 5% pe an până când ajung la scadență, în ianuarie 2022. AGERPRES