Alegerea unui nume inspirat de domeniu web este primul pas important pentru planificarea cu succes a unei afaceri online. Domeniul ales reprezintă „identitatea de internet pentru orice afacere sau magazin online, deoarece  reflectă ce face respectiva companie și ce servicii sau produse oferă. Faptul că nu există două nume identice de domenii web oferă o șansă unică pentru cineva interesat să deschidă un business online să selecteze cel mai bun nume de domeniu posibil, care să descrie corect și atrăgător acel business.

Numai în ultimul an, în România au fost lansate mai multe programe de sprijin în digitalizare pentru afacerile mici, care sprijină companiile ce caută acces la soluții practice și know-how, resurse gratuite și soluții pentru a digitaliza activitatea comercială, pentru a-și dezvolta un canal de vânzări online și a se adapta contextului economic actual.

 

Cum să evităm alegerile greșite

Exemplele nefericite ale antreprenorilor care nu cântăresc prea bine în alegerea unui nume de domeniu potrivit ne face să-i asemănăm – prin caracterul devastator al deciziei lor – cu cei care aleg greșit o locație fizică pentru viitorul magazin.

În alegerea unui nume de domeniu potrivit trebuie dat dovadă de imaginație, deoarece majoritatea numelor de domeniu relevante cu un singur cuvânt sunt deja luate. Atunci, creativitatea contribuie decisiv la găsirea acelui mod de a combina cuvintele care să se potrivească bine și în aceași timp să reflecte specificul afacerii.

 

Ușor de reținut, ușor de tastat

Cu toate acestea, numele domeniului trebuie să fie scurt, pentru a fi ușor de reținut și ușor de tastat. Dacă e ușor de ținut mine, va circula repede “din gură în gură”, iar clienții mulțumiți vor vorbi des despre noul lor site favorit. Dacă este ușor de tastat, site-ul va fi accesibil tot timpul, deoarece nimănui nu-i place să introducă simboluri precum „-”, alte semne ori numere atunci când accesează o adresă web.

 

Terminații moderne pentru e-commerce

Vestea bună este că puteți alege dintre sute de domenii, inclusiv terminații moderne pentru e-commerce precum .shop, .online sau .store. Pentru cei care nu au găsit sufixul dorit sau care descoperă că domeniul dorit este deja luat, li se pot sugera alte adrese, poate chiar mai inspirate decât cea aleasă inițial.

În cazul în care viitorul site va fi dezvoltat pe o platformă de tip wordpress, este indicată căutarea unui pachet profitabil de găzduire, care să ofere acces la cât mai multe șabloane și plug-in-uri gratuite, astfel încât construcția noului site să devină realmente facilă.