Numărul românilor care sunt tot mai interesaţi să muncească ocazional în gospodăriile altor români pentru a-şi suplimenta veniturile sau ca meseriaşi în ţară sau în străinătate a crescut cu aproape 60% în 2023, faţă de anul trecut, relevă rezultatele unei analize realizată de o platformă online.
Potrivit datelor centralizate de platforma Delucru.ro, mai mult de 40% dintre respondenţi sunt persoane cu un loc de muncă permanent şi pensionari, care vor să-şi suplimenteze veniturile pe fondul scumpirilor şi de teama unor perioade mai dificile.
Cei mai interesaţi să lucreze ca meseriaşi sunt românii din mediul urban, dar este în creştere numărul tinerilor interesaţi de muncă în mediul rural. Astfel, cei mai interesaţi români de locuri de muncă necalificate sunt din judeţele: Vâlcea, Olt, Argeş, Bacău şi Suceava.
În ceea ce priveşte domeniul de lucru, românii sunt interesaţi să lucreze în activităţi de construcţii, curăţenie, ambalare de produse, manipulare marfă şi activităţi de producţie în fabrici. De asemenea, în creştere sunt şi ofertele de muncă venite de la oameni din mediul rural, care îşi caută zilieri pentru diferite activităţi (săpat în grădină, spart lemne sau alte treburi din gospodărie).
Conform analizei de specialitate, mai mult de 70% din totalul celor chestionaţi caută activ de lucru şi publică anunţuri pe platforma DeLucru.ro, unde intră în contact direct cu persoanele care au nevoie de mână de lucru. Anul acesta, peste 30.000 români au publicat anunţuri pentru a căuta de lucru, în creştere cu 38% faţă de anul precedent.
Tinerii care caută de lucru au între 16 şi 25 de ani, peste 60% sunt bărbaţi şi aplică cel mai des la anunţurile prin care este căutat urgent un meseriaş pentru micile probleme prin gospodărie, anunţuri de angajare şoferi şi la cele pentru meserii necalificate în producţie. Totodată, tinerele vor de regulă să presteze muncă de curăţenie în casele românilor şi sunt interesate de joburi de vânzare în magazine şi în cosmetică. În context, cele mai interesate să muncească în gospodăriile altor români ocazional sunt româncele din mediul rural.
În paralel, persoanele cu vârste între 25 şi 55 ani, cu locuri de muncă stabile, caută de lucru pentru a-şi creşte veniturile şi majoritatea care aplică la anunţuri sau creează propriul anunţ pentru căutare de muncă pe platforma de specialitate sunt fie interesaţi de un al doilea job part-time, fie să lucreze în timpul liber, în cursul săptămânii sau în weekend. În această categorie, femeile sunt majoritar interesate de suplimentarea veniturilor, în special din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Iaşi, dar şi în alte judeţe din ţară.
La rândul lor, românii din diaspora, care revin în România, caută de lucru în mod activ, în special joburi cu calificare, reprezentând 23% din numărul total de aplicanţi în 2023.
În acelaşi timp, numărul pensionarilor care caută de lucru a crescut cu 30%, cei mai interesaţi de activităţi pentru venituri suplimentare fiind în judeţele mai slab dezvoltate şi sunt în general persoane între 63 şi 70 ani, din mediul urban.
Platforma DeLucru.ro publică anunţuri cu locuri de muncă în România sau străinătate şi conectează meseriaşii şi angajatorii pentru activităţi gospodăreşti sau pentru joburi part-time sau full-time. Cu aproape 30.000 de utilizatori unici pe lună şi 8.000 de anunţuri, platforma ajută românii necalificaţi sau pe cei calificaţi să găsească de lucru sau să-şi suplimenteze veniturile, fără a fi nevoie să complete un CV elaborat. Aplicaţia DeLucru.ro este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store. AGERPRES