Numărul absolvenților de la specializările cu profil tehnic este prea mic în comparație cu cererea de pe piață

dragomir_valericaPrincipalul factor care blochează dezvoltarea mai rapidă a industriei românești de software este lipsa disponibilității resurselor umane, numărul absolvenților de la specializările cu profil tehnic fiind prea mic în comparație cu cererea de pe piață, atrag atenția reprezentanții Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

“Companiile anunță constant intenții de angajare pentru perioade scurte spre medii (1-3 ani); dacă luăm în considerare doar aceste anunțuri publice, estimările pentru anul viitor, de exemplu, depășesc 5.000 de noi poziții deschise, doar în companiile mari. Foarte probabil ca numărul final să se apropie de 9.000 — 10.000”, este de părere directorul executiv ANIS, Valerica Dragomir.

Potrivit Asociației, numărul anual de absolvenți de la specializările tehnice nu depășește 7.000, cu o rată de absorbție pe piața muncii de 100%, iar în aceste condiții sistemul de educație superioară tehnică nu este în măsură să acopere cererea, companiile compensând prin atragerea de angajați cu calificări diferite și complementare cu cele tehnice.

“Modalitățile prin care industria încearcă să compenseze decalajul între cerere și ofertă sunt dintre cele mai variate – de la programe de stagii, la burse, programe de pregătire interne, școli de vară, evenimente și competiții de codare, precum și programe de training de durată scurtă care au ca obiectiv să pregătească angajați pentru poziții entry-level”, notează ANIS.

Pentru a veni în întâmpinarea preocupărilor companiilor, discuțiile din interiorul ANIS au în vedere implicarea asociației în mai multe tipuri de inițiative — inițierea de programe de recalificare de durată scurtă și medie, implicarea în definirea de programe de educație formală superioară de scurtă durată și, nu în ultimul rând, susținerea creșterii cifrelor de școlarizare la specializările tehnice.

Conform ANIS, estimarea de creștere a cifrei de afaceri pentru industria de software și servicii IT din România este de 11% pentru următorii trei ani. În condițiile în care cifra de afaceri a industriei este generată în continuare, în mare parte, de zona de servicii, previziunile ANIS arată că rata medie de creștere ar putea depăși 20%, cu suficiente resurse disponibile. AGERPRES