“Nu avem deocamdată la nivel oficial declarat un smart city”, recunoaște preşedintele ARSCM

În prezent, în România, nu există niciun oraş declarat, la nivel oficial, smart, a spus Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate.

“Sunt câteva oraşe în România care tind să devină smart. Nu avem încă la nivel oficial declarat un oraş ca fiind “smart city”, pentru că este şi un concept relativ nou la nivel mondial, nu doar în România, dar avem oraşe care fac paşi importanţi către acest concept de smart city dacă ne referim la Alba Iulia, unde avem probabil cel mai complet şi corect program de smart city pentru că avem acolo implicată şi autoritatea centrală prin Ministerul Comunicaţiilor, avem primăria locală şi conglomeratul de companii şi organizaţii neguvernamentale care vin cu soluţii. Timişoara, Oradea, Constanţa, şi sigur că Iaşiul vin foarte mult din urmă”, a declarat preşedintele ARSCM, Eduard Dumitraşcu.

Conform acestuia, în Regiunea de Nord-Est pe primul loc se află Iaşiul, care are “o multitudine de proiecte în zona mobilităţii transportului public, eficienţei energiei, a proiectelor de tip open day”, urmat de Piatra Neamţ, unde “iarăşi se întâmplă o serie de proiecte drăguţe, lucrurile se mişcă”, Bacău, care “a adoptat o strategie sau poartă discuţii pe proiecte privind dezvoltarea oraşelor creative inteligente sau a proiectelor de tip smart city”.

Suceava este un alt exemplu de bună practică dat preşedintele ARSCM, întrucât “avem primul municipiu din România cu un sistem de termoficare 100% autonom şi urmează să fie achiziţionate în perioada următoare autobuze electrice”. “Lucrurile se mişcă şi sperăm şi celelalte judeţe să vină din urmă. Prin urmare, e clar că, la nivelul marilor municipii din regiunea de Nord-Est, există un interes. Primarii, preşedinţii de consilii judeţene înţeleg că nu se mai poate, există o presiune a societăţii civile pentru a ne îmbunătăţi această interacţiune pe care noi o avem cu oraşul şi administraţiile locale încep să fie în accord cu ce vrem noi”, a declarat Eduard Dumitraşcu.

Acesta s-a aflat la Iaşi pentru a se întâlni cu autorităţile locale şi judeţene din zona Moldovei în cadrul Caravanei Smart City. AGERPRES