Noul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Ştefan Bâlici, îşi propune să actualizeze practica profesională raportat la schimbările climatice şi digitalizare.

„Suntem într-o perioadă de secetă gravă în trei sferturi din teritoriul ţării, lucru care ar putea părea lipsit de legătură cu arhitectura, dar nu e deloc aşa, pentru că arhitectura trebuie să ofere un răspuns la cerinţe sociale, dar, de asemenea, la cerinţele de mediu, la specificul fiecărui loc în care construim, or din acest punct de vedere sigur că schimbările climatice şi toate consecinţele sau corolarele lor ne privesc direct pe noi, arhitecţii, şi asta înseamnă, din perspectiva propunerilor pe care le-am făcut Ordinului Arhitecţilor, şi o modificare a felului în care practicăm arhitectura azi, o actualizare a practicii profesionale care să includă răspunsuri adecvate şi bazate pe bună cunoaştere la toate aceste probleme: schimbări climatice, digitalizare şi tranziţia către societatea digitală, dar şi presiuni generate de război, migraţie”, a afirmat Ştefan Bâlici, într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, el a atras atenţia asupra importanţei rezolvării disfuncţionalităţilor din plan administrativ în procesul de creaţie arhitecturală, dar mai ales în ceea ce priveşte avizarea, autorizarea proiectelor.

Ştefan Bâlici a spus că breasla trebuie să fie permanent conectată cu societatea. „Noi, arhitecţii, trebuie să putem comunica mult mai bine să răspundem necesităţilor societăţii”, a punctat Ştefan Bâlici. El a menţionat că pe 18 iulie se va întruni noul Consiliu Naţional al OAR, iar împreună cu acesta va putea dezvolta propunerile sale şi pune la punct „un program articulat”.

Ştefan Bâlici şi-a exprimat speranţa că la sfârşitul mandatului său de 4 ani la conducerea OAR forul va fi o organizaţie mai eficientă din punct de vedere al funcţionării interne şi al relaţiei cu autorităţile publice. El este de părere că Ordinul Arhitecţilor are multe de făcut referitor la modul în care se construieşte în România printr-o mai bună identificare a practicilor neadecvate, a concurenţei neloiale, a cazurilor de uzurpare a calităţii de arhitect sau a dreptului de semnătură, dar şi prin generarea de instrumente de îndrumare şi control al calităţii.

Nu în ultimul rând, Ştefan Bâlici a subliniat importanţa reutilizării construcţiilor existente. „Este absurd să demolezi mii de metri cubi de clădiri şi să le transformi în umplutură, deşeuri, când ele pot fi foarte bine transformate”, a adăugat Ştefan Bâlici. AGERPRES