Nouă companii antreprenoriale româneşti cu o cifră de afaceri cumulată de peste 335 de milioane de euro şi aproximativ 3.150 de angajaţi au primit certificarea Deloitte Best Managed Companies pentru excelenţa în management analizată raportat la bunele practici internaţionale, în urma finalizării primei ediţii a programului în România.
Potrivit unui comunicat al Deloitte, peste 20 de companii antreprenoriale româneşti cu cifre de afaceri între 10 şi 75 de milioane de euro au participat la această primă ediţie a programului, organizată în parteneriat cu Banca Transilvania, care oferă recunoaştere pe baza unei metodologii internaţionale ce analizează patru piloni – strategie, cultură şi angajament, inovaţie şi resurse, guvernanţă şi aspecte financiare.
Primele companii locale care au primit certificarea Deloitte Best Managed Companies sunt AROBS Transilvania Software (activă în domeniul IT, înfiinţată în 1998, cu 638 de angajaţi în 2021), Celco (activă în construcţii, înfiinţată în 1973, cu 281 de angajaţi în 2021), Daw Benţa (activă în domeniul construcţiilor, înfiinţată în 2001, cu 345 de angajaţi în 2021) şi Fortech (activă în IT, înfiinţată în 2003, cu peste 850 de angajaţi în 2021).
De asemenea, au mai primit certificarea companiiile: Interagroaliment (domeniul produselor alimentare, înfiinţată în 1994, cu 67 de angajaţi în 2021), Libris (domeniul vânzării de carte, înfiinţată în 1991, cu 110 angajaţi în 2021), Lidas (în domeniul produselor alimentare, înfiinţată în 1993, cu 376 de angajaţi în 2021), RDF (agricultură, înfiinţată în 1995, cu 48 de angajaţi în 2021) şi Romstyl Impex (activă în transporturi, înfiinţată în 1995, cu 420 de angajaţi în 2021).
Companiile selectate în urma completării formularului de înscriere au participat la ateliere de lucru facilitate de profesionişti din cadrul Deloitte România şi Banca Transilvania, în cadrul cărora fondatorii antreprenori şi echipele lor de conducere şi-au analizat businessul din punct de vedere strategic şi operaţional, potrivit metodologiei internaţionale Deloitte.
Peste 80 de reprezentanţi ai echipelor de management ale companiilor şi peste 30 de facilitatori din cadrul Deloitte România şi Banca Transilvania au participat la cele 21 de ateliere de lucru, care au cumulat aproape 400 de ore pe parcursul celor peste şase luni de program. La finalul etapei de ateliere de lucru, membrii juriului independent, Cristian Popa, Membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Cristian Nacu, Senior Country Officer, International Finance Corporation, şi Nicolae Istudor, Rector şi Membru în Consiliul de Administraţie al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, au analizat companiile participante şi au decis care sunt acelea ale căror practici de organizare şi management al afacerii respectă standardele Best Managed Companies.
„În contextul în care firmele româneşti concurează Ťumăr la umărť cu firme internaţionale atât pe piaţa locală, cât şi pe pieţele externe, ne bucurăm să oferim antreprenorilor români un program care facilitează accesul firmelor din ţara noastră la cele mai bune practici internaţionale. Best Managed Companies nu este o competiţie în care antreprenorii sunt evaluaţi comparativ, ci un exerciţiu de analiză intens, la care participă fondatorii şi echipele de management, derulat conform metodologiei internaţionale Deloitte, iar finalitatea este o certificare care validează alinierea la bunele practici identificate la nivel internaţional. Programul încurajează participarea repetitivă atât pentru companiile care au primit certificarea – pe care o pot reînnoi anual -, cât şi pentru companiile care nu au obţinut certificarea – care îşi pot îmbunătăţi zonele identificate ca deficitare în cadrul atelierelor de lucru şi pot primi titlul la următoarele ediţii, după cum arată experienţa de aproape 30 de ani de derulare a programului în aproape 50 de ţări. (…)”, a declarat Andrei Burz-Pînzaru, Partener, Deloitte, liderul Programului Deloitte Private în România.
Iniţiativa Best Managed Companies este derulată sub umbrela Deloitte Private, programul care se adresează companiilor private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenorilor locali, IMM-urilor, start-up-urilor şi afacerilor de familie.
La nivel global, Deloitte derulează programul Best Managed Companies începând din anul 1993, în 48 de state de pe toate continentele. AGERPRES