Compania de consultanță în comunicare strategică și data intelligence Cheil | Centrade, hub-ul pentru Europa de sud-est al rețelei Cheil Worldwide, semnează pentru Asociația ANAIS campania #NoapteaFemeii, un proiect ce pune în lumină fenomenul de Gaslighting.

Gaslighting-ul este un comportament dăunător care poate apărea în orice tip de relație, fie că aceasta se desfășoară la serviciu sau acasă. Gaslighting-ul este cea mai răspândită formă de abuz emoțional care poate face pe cineva să-și pună la îndoială propria realitate, ducând la sentimente de confuzie, îndoială și stimă de sine scăzută. Este un proces gradual, care se întinde pe termen lung, în care realitatea victimei este distorsionată, fiind obligată să accepte realitatea impusă de abuzator.

Nu întâmplător, Gaslighting este cuvântul anului 2022 în dicționarul Merriam – Webster. Și cea mai comună strategie folosită de abuzatori.

Pe 8 Martie, la ora 18:12, momentul exact în care soarele a apus, a fost lansată #NoapteaFemeii. Campania a lăsat în urmă Ziua Femeii, în care florile și urările au venit firesc și a adus în atenție bezna minciunilor în care femeile sunt blocate. #NoapteaFemeii s-a materializat printr-un dialog social cu o serie de 8 dintre cele mai uzuale fraze de gashlighting pe care femeile din România le aud la serviciu, acasă, în grupurile de prieteni sau în familie. Verbatimele folosite în campanie au fost promptate de către terapeuții cu care Asociația ANAIS colaborează și au fost des auzite în ședințe de terapie cu victimele abuzului psihologic. Fiecare postare din Social Media a fost asociată unui context comun de gaslighting și a încurajat femeile să comenteze cu proprile minciuni care le-au fost adresate. Cauzei noastre li s-au alăturat influenceri din mediul online, supraviețuitoare ANAIS, activiste și o mulțime de alte susținătoare care își doresc să transforme gaslighting-ul într-un comportament al trecutului.

Scopul acestui proiect este de acela de a atrage atenția asupra acestui fenomen, de a ajuta victimele să conștientizeze abuzul emoțional, mecanismele și modul de operare al abuzatorilor, pentru a putea cere ajutor. De peste 11 ani, Asociația ANAIS asigură sprijin și consiliere juridică, și psihologică victimelor violenței domestice și a abuzurilor emoționale, inclusiv în cazurile de Gaslighting.