Nissan își extinde colaborarea cu Renault, țintind reduceri de costuri de 4,3 miliarde de euro

renault-nissan1Nissan Motor ia în considerare extinderea colaborării cu Renault, obiectivul fiind înregistrarea unor reduceri de costuri de cel puțin 4,3 miliarde de euro (4,65 miliarde de dolari) în acest an, a afirmat directorul general al alianței, Carlos Ghosn, într-un interviu acordat publicației nipone Nikkei.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. Cu toate acestea, echilibrul între Renault și Nissan în cadrul alianței a devenit un subiect tensionat după ce, în luna aprilie, statul francez și-a majorat participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%, în ideea de a-și dubla drepturile de vot la grupul auto. În schimb, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.

În decembrie, Renault și Guvernul francez au ajuns la un acord în urma căruia Parisul își va limita drepturile de vot la Renault, atenuând astfel interferențele autorităților franceze asupra Nissan. Comentând acordul, Ghosn a declarat că problema a fost soluționată într-o manieră satisfăcătoare pentru toate cele trei părți implicate. “Este un rezultat bun, nu mai sunt dubii, întrebări, discuții. Am lăsat totul în urmă. Nissan și Renault se vor concentra acum pe dezvoltarea sinergiile”, a afirmat directorul general al alianței.

Acesta a adăugat că în viitor cele două companii vor împărți mai multe responsabilități la nivel global și regional. Alianța are ca obiectiv înregistrarea unor reduceri de costuri de cel puțin 4,3 miliarde de euro în acest an, față de 3,8 miliarde de euro estimate pentru anul 2014. Astfel, mai multe componente auto vor fi standardizate și operațiunile vor fi mai eficiente, a explicat Ghosn.

Până în 2020, alianța Renault-Nissan va lansa cel puțin zece mașini “fără șofer”, a anunțat Carlos Ghosn, confirmând declarația din 7 ianuarie, de la la salonul Consumer Electronics Show (CES), organizat la Las Vegas. Automobilele complet autonome vor fi lansate în cursul acestui an. Ele vor fi dotate cu un dispozitiv numit “controlul benzii unice de circulație”, care va permite vehiculelor să se deplaseze în mod autonom pe autostrăzi, fără să schimbe banda de circulație, a explicat Carlos Ghosn.

Acesta a adăugat că Renault-Nissan va lansa în 2016 o aplicație pentru dispozitivele mobile ce le va permite utilizatorilor să interacționeze din depărtare cu mașinile lor, schimbând muzica și temperatura mașinii. AGERPRES