NBG vinde “perla coroanei” – Finansbank – pentru a-și acoperi deficitul de capital

FinansbankCel mai mare grup bancar elen, National Bank of Greece (NBG), a decis să-și vândă întreaga participație deținută la subsidiara sa profitabilă din Turcia, Finansbank, pentru a-și acoperi deficitul de capital relevat în urma publicării testelor de stres, transmite site-ul ekathimerini.com.

Analiștii estimează că în urma tranzacției NBG, care deține 99,8% din Finansbank, ar putea obține peste trei miliarde de euro.

Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunțate sâmbătă de Banca Centrală Europeană și la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază. National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.

“NBG intenționează să acopere deficitul de capital stabilit conform ambelor scenarii pe cât posibil cu fonduri din sectorul privat și prin emiterea de acțiuni, având ca obiectiv limitarea ajutorului de stat, care ar majora povara datoriei Greciei”, a afirmat directorul general Leonidas Fragiadakis.

NBG intenționează să-și majoreze capitalul cu 1,6 miliarde de euro până la sfârșitul lunii și se așteaptă să obțină 780 milioane de euro în urma unor ‘debt swaps’ (conversia unor datorii mai vechi în acțiuni sau participații la capital). Restul de 2,3 miliarde de euro (potrivit scenariului negativ) va fi acoperit de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) — principalul acționar al băncilor elene — prin obligațiuni convertibile contingente (CoCos).

În următoarele zile, NBG va transmite planul privind majorarea capitalului către Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM).Printre instituțiile financiare interesate de achiziționarea Finansbank se află grupurile turcești Yapi Kredi, Garanti Bank și Fiba Bank, precum și Qatar National Bank (QNB) și Societe Generale (Franța), susțin sursele. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) — principalul acționar al băncilor elene — va desfășura licitația pentru vânzarea Finansbank — sub coordonarea Comisiei Europene.

Finansbank are 658 de sucursale și 12.884 de angajați.

În octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deținând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei și o rețea națională de sucursale în majoritatea orașelor importante ale țării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piața bancară din România.

Finansbank a contribuit cu 100 milioane de euro (108 milioane de dolari) la profitul NBG din 2014.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. AGERPRES