Municipiul Oradea se va lega, printr-un tronson de 10 km, de Autostrada Transilvania

oradea_centuraZona Metropolitană Oradea şi municipiul reşedinţă de judeţ se vor lega de Autostrada Transilvania printr-un drum de aproape 10 kilometri, un tronson din inelul de centură metropolitan, ce va fi construit prin Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, a afirmat primarul Ilie Bolojan. “Realizarea acestui drum este vitală. În lipsa acestuia, legătura oraşului cu autostrada ar trebui să se facă prin comuna Biharia, fapt care ar presupune gâtuirea circulaţiei rutiere, aglomerarea traficului şi poluare”, a spus Ilie Bolojan.

Edilul şef a prezentat în conferinţa de presă studiul de fezabilitate realizat de Search Corporation SRL pentru construirea acestui tronson din inelul de centură al zonei metropolitane, în lungime de 9,65 km, ce va traversa municipiul Oradea, comuna Sântandrei şi comuna Borş, fiind construit pe patru benzi de circulaţie.

Costurile pe care le suportă municipalitatea sunt doar cele legate de realizarea studiului de fezabilitate, 60.000 de euro, urmând ca realizarea efectivă a lucrărilor să se facă prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

Acest proiect, a subliniat Bolojan, a fost negociat în prealabil cu conducerea CNADNR, având acordul acesteia. “Proiectul era important să-l predăm pentru că dacă tot au licitat lucrările la autostradă, trebuie să se lucreze şi la centură, altfel am avea o autostradă fără legătură cu oraşul. Este şi prins în POS Transporturi, deci are finanţare, este doar o problemă de organizare şi de timp. Este unul dintre cele dintre cele mai importante proiecte de conectare a municipiului Oradea la sistemul de autostrăzi european”, a precizat primarul.

Bolojan a ţinut să-i mulţumească directorului companiei, Narcis Neaga, pentru susţinerea pe care a acordat-o primăriei în acest parteneriat, dar a mulţumit şi prefectului Judeţului Bihor, Claudiu Pop, pentru sprijinirea acestui proiect. “Aşa cum v-am spus, documentaţia este făcută de Oradea şi de Zona Metropolitană, iar finanţarea lui, aşa cum este prevăzută în Programul Operaţional Transporturi, va fi făcută din acest program, lucrările fiind executate de către Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi”, a menţionat Bolojan.

Prin realizarea acestui drum de legătură către autostrada Transilvania se va devia circulaţia de tranzit care în prezent se derulează prin oraş, se va fluidiza circulaţia în zonă şi se va scurta timpul de deplasare a autovehiculelor.

Proiectul de hotărâre, cu indicatorii tehnici, pentru acest tronson de drum a fost aprobat joi în şedinţa de Consiliu Local. Studiul de fezabilitate va fi predat, în cursul săptămânii viitoare, Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi, care va depune apoi documentaţia pentru finanţare prin POS Transporturi. Valoarea estimată a lucrărilor este de 85 milioane euro (cu TVA inclus), iar durata de execuţie a investiţiei ar fi de 15 luni. AGERPRES