Mulţi angajatori din judeţul Arad care importă forţă de muncă din ţări din afara Uniunii Europene se plâng autorităţilor că majoritatea părăsesc România imediat ce au ocazia, unii folosind contractele încheiate în ţara noastră doar ca pretext pentru a ajunge aici, de unde încearcă să ajungă în Spaţiul Schengen.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, Marinel Henteş, a declarat că acest „fenomen” este tot mai accentuat, iar după ce companiile fac cheltuieli mari să importe forţă de muncă, angajaţii imigranţi pleacă spre alte ţări.
„Sunt multe companii care s-au plâns că o mare parte dintre imigranţii din ţări non-UE care au obţinut contracte de muncă la noi în judeţ au părăsit ţara imediat ce au avut ocazia. Din această cauză, companiile sunt nevoite să caute în permanenţă forţă de muncă în ţări mai ales din Asia. Zeci de firme cer zilnic aviz pentru importul de forţă de muncă din afara Uniunii Europene, iar la noi vin prima dată, în vederea completării dosarului necesar pentru Inspectoratul General pentru Imigrări. Sunt companii care cer chiar peste o sută de imigranţi, din cauza crizei de forţă de muncă din judeţ”, a spus Henteş.
El a precizat că sunt listate la AJOFM Arad 2.677 de locuri de muncă, oferite de 282 de angajatori. Majoritatea posturilor sunt disponibile în industria automotive sau în construcţii. Acest număr de locuri de muncă oferite de angajatori este printre cele mai mari din ultimii ani, în timp ce şomajul în judeţ este de doar 1,07%.
„Lipsa forţei de muncă este o problemă majoră pentru economie şi se simte puternic în judeţul Arad. Din păcate, interesul este mai mare pentru locurile de muncă din alte ţări a le Uniunii Europene, astfel că mulţi români pleacă în căutarea unor salarii mai bune, pe fondul costurilor de trai tot mai ridicate”, a spus directorul AJOFM Arad.
În luna mai, directorul instituţiei trăgea un semnal de alarmă privind nivelul foarte mic al şomajului în judeţ, cel mai scăzut de la Revoluţia din 1989, apreciind că ar fi nevoie urgentă de importul a cel puţin 10.000 de muncitori din zone non-UE, cum ar fi Africa.
„Atât de greu ca acum din punct de vedere al forţei de muncă nu a fost de când există AJOFM, adică de 23 de ani. Chiar dacă nu avem evidenţe şi pentru perioada anterioară înfiinţării Agenţiei, putem spune că avem cel mai mic şomaj de după Revoluţie. Rata şomajului de 1% este istorică, dar este critică pentru că cei aflaţi la ora actuală în şomaj sunt persoane din grupe cu nivel profesional foarte slab, iar în majoritatea repartizărilor pe care le facem ei se întorc pentru că nu corespund postului. Un şomaj între 3,5 şi 4% este de preferat pentru piaţa muncii. Situaţia este critică, de aceea apreciez că, fără un import masiv, foarte concentrat de forţă de muncă din ţările non-UE, România nu va putea să satisfacă nevoia de forţă de muncă şi asta are un impact major asupra creşterii economice”, spunea atunci Marinel Henteş.
În prezent, în judeţul Arad lucrează sute de persoane recrutate din ţări precum Sri Lanka, Pakistan sau Maroc, dar numărul exact al muncitorilor imigranţi nu este în evidenţa AJOFM. AGERPRES