Mugur Isărescu: “Un Guvern de tehnocrați, cu un premier tânăr, poate fi o soluție pentru actuala criză politică, dar cu mandat clar”

isarescuUn Guvern de tehnocrați, cu un premier tânăr, poate fi o soluție pentru actuala criză politică, însă cu un mandat clar și limitat la păstrarea stabilității macroeconomice, la asigurarea creșterii economice și la organizarea de alegeri liniștite și corecte, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

“Șansele unui Guvern tehnocrat, înțeleg că sunt mari. În asemenea perioade, proba noastră este trecutul. Desigur, nu poți să iei trecutul și să îl extrapolezi. (…) Dar în trecut, în parametri dați de o criză politică, de potențialul unor tensiuni sociale mai puternice și nevoia de alegeri, eu cred că un guvern de tehnocrați poate face față, dacă i se dă un mandat clar și limitat. Nu poți să le ceri orice! Câteva obiective: alegeri clare, liniștite, păstrarea stabilității macroeconomice și creștere economică. Desigur și cu ambiția de a mai face ceva și pentru mediul de afaceri, pentru că stabilitate macro cu tensiuni micro nu este un lucru de durată. Va lua timp, cu reformele structurale. Cam greu le faci într-un an electoral. (…) Eu cred că este un lucru perfect fezabil”, a subliniat Isărescu.

El a comparat actuala situație cu cea din 2000, când a condus un Guvern de tehnocrați timp de un an, iar rezultatele au fost pozitive, deși nu exista stabilitate, și nici creștere, inflația și deficitele erau mari, erau numeroase dezechilibre, iar finanțarea lipsea total. “De bine de rău am revenit la un minim de creștere economică, dezechilibrele s-au limitat și alegerile au fost libere și corecte. De ce nu ar fi și în 2015, dacă există înțelegere și consens politic de sprijinire a acestui Guvern cu obiective clare”, a subliniat guvernatorul BNR.

În ceea ce privește posibilitatea ca premierul tehnocrat să provină din interiorul BNR, Isărescu a spus că este posibil, dacă partidele politice solicită acest lucru, însă trebuie să fie un tânăr. “Să fie tânăr, nu mai poate oricine! Cererile din piață sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generație, alte aspirații”, a precizat Mugur Isărescu. AGERPRES