“Monopoliștii”: Obsesia, furia și scandalul din spatele celui mai iubit joc de societate din lume

Monopoliștii: Obsesia, furia și scandalul din spatele celui mai iubit joc de societate din lume / The Monopolists: Obsession, Fury, and the Scandal Behind the World’s Favorite Board Game de Mary Pilon este povestea, chiar mai palpitantă decât jocul în sine, a jocului de societate Monopoly. O poveste adevărată, alcătuită dintr-o serie de legende cu iz de început de secol XX, din care nu lipsesc intrigile, minciuna și răzbunările.

Istoria MONOPOLY se întinde pe aproape 100 de ani, debutând la începutul anilor 1900 în Washington, D.C, unde o cunoaștem pe Elizabeth Magie (Lizzie) fiica unui ziarist celebru, stenografă, scriitoare, actriță și inventatoare talentată, sau, așa cum o  numea mama ei, „o femeie cu idealuri înalte”. Cu o personalitate complexă și o fire rebelă, nu întotdeauna bine-înțeleasă, ea se ridică cu mult peste condiția femeilor din generația ei, reușind să realizeze foarte multe lucruri în primul rând datorită curajului și îndrăznelii cu care a fost înzestrată.

În 1904, Lizzie Magie brevetează LANDLORD’S GAME, precursorul a ceea ce milioane de jucători vor cunoaște mai târziu sub numele de MONOPOLY, și care reprezintă un protest al autoarei la adresa capitalismului.

Sfârșitul romanului scris de Mary Pilon ne poartă în America de la începutul anilor ‘80, când adevărata istorie a jocului MONOPOLY este recunoscută oficial, și odată cu ea, le sunt recunoscute meritele tuturor celor care au contribuit la scrierea acestei povești complicate și controversate: Lizzie Magie, quakerii din Atlantic City, zecile, dacă nu sutele sau miile de jucători ai versiunii inițiale a jocului, Ralph Anspach și litigiul ANTI-MONOPOLY. La fel de adevărat este și faptul că numele lui Charles B. Darrow va rămâne etern legat de cel al jocului MONOPOLY, în ciuda minciunii pe care s-a clădit această legătură.

Autoarea romanului, Mary Pilon este o jurnalistă și scriitoare americană, autoarea romanelor The Kevin Show și The Monopolists, cel din urmă devenind bestseller New York Times. Pilon a lucrat ca jurnalist sportiv, scriind deopotrivă și articole pe teme politice și economice, articolele sale apărând cu precădere în publicații prestigioase americane precum: The New Yorker, Esquire, Bloomberg, BusinessWeek, Vice, New York și The New York Times. A avut de asemenea numeroase apariții la diverse emisiuni radio și TV și s-a remarcat ca producător pentru NBC Sports la Jocurile Olimpice de Vară din 2016.

La baza romanului Monopoliștii se află o investigație jurnalistică cât se poate de serioasă, la finalul căreia autoarea pune cap la cap piesele de puzzle pentru ca noi să ne alegem cu o istorie exactă a unuia dintre cele mai populare jocuri de societate din lume. Romanul nu redă în ordine cronologică evenimentele, tocmai pentru ca cititorii să înțeleagă puternica încărcătură emoțională pe care o are fiecare dintre etapele prin care a trecut acest joc până a ajunge la varianta finală de care ne bucurăm cu toții astăzi.

 

Puteți comanda volumul Monopoliștii: Obsesia, furia și scandalul din spatele celui mai iubit joc de societate din lume, de Mary Pilon, aici