Modificările la Codul fiscal au fost adoptate în forma iniţială, dar unele măsuri vor fi introduse etapizat

dragnea_camasa_albaPreşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, după discuţiile dintre liderii partidelor parlamentare, că s-a stabilit ca modificările operate în Codul fiscal să fie readoptate în forma iniţială, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat.

Potrivit lui Dragnea, TVA va fi redusă la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.

Taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie, solicitată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, şi anume în cazul construcţiilor speciale din agricultură, pentru care taxa va fi scoasă din 2016.

Totodată, s-a convenit ca supraacciza la carburanţi să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017, impozitele pe dividende să fie reduse la 5% din 2017 şi s-a căzut de acord asupra menţinerii unui deficit bugetar de sub 2%, a adăugat Dragnea.

“Modificările la Codul fiscal vor fi adoptate în forma iniţială care a fost adoptată în Parlament, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat. TVA – va fi o reducere de până la 20% cotă de TVA începând cu 1 ianuarie 2016 şi 19% începând cu 1 ianuarie 2017. Impozitul pe construcţiile speciale, taxa pe stâlp – va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017, cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii referitoare la construcţiile speciale din agricultură. Această taxă va fi eliminată de la 1 ianuarie 2016. Supraacciza la carburanţi va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2017. Plafonarea contribuţiilor la asigurările de sănătate va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2017, este vorba de plafonarea acestei contribuţii la cinci venituri medii brute pe economie. De asemenea, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va fi operată începând cu 1 ianuarie 2017”, a explicat Dragnea, la finalul negocierilor.

Un alt aspect asupra căruia majoritatea şi Opoziţia au ajuns la un consens vizează angajamentul Executivului de a prezenta, până la data de 15 noiembrie, proiectul bugetului de stat pe anul 2016. “Am mai discutat, de asemenea, legea bugetului de stat pentru anul viitor şi am convenit ca Guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie. (…) Am urmărit, de asemenea, ca prin legea bugetului care va fi adoptată în această toamnă, precum şi din prevederile din acest Cod fiscal să ne încadrăm într-un deficit sub 2%. Am convenit cu colegii din Opoziţie ca şi pe marginea legii bugetului de stat de anul viitor să colaborăm şi să lucrăm după acelaşi model pe care l-am folosit pentru această discuţie legată de Codul fiscal”, a mai spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a arătat că s-a convenit asupra faptului ca votul final pe proiectul Codului fiscal să se dea până la finalul primei săptămâni a sesiunii ordinare de toamnă a Parlamentului “pentru a nu mai întârzia”.

AGERPRES