Prima întâlnire a comunității OSC-Hackathons din acest an a deschis seria dezbaterilor cu o temă de mare importanță pentru pentru tinerii interesați de domeniul antreprenoriatului medical: Cum să creezi un startup în domeniul MedTech?

Invitații evenimentului au fost Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Președintele Comisiei de diabet, nutriție și boli metabolice; Prof. Dr. Bogdan Timar, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara; Mircea Popa, Co-Founder & CEO  at Medicai – Limitless Medical Imaging și Dr. Horea Timiș, CEO, Heymedica. Alături de moderatorul întâlnirii, Mihaela OnofreiGM Apollo AI Technologies, invitații au discutat primii pași în dezvoltarea de startup-uri medicale.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian și Prof. Dr. Bogdan Timar, au povestit despre Diabeta, o aplicație ce s-a născut din necesitatea de a simplifica munca pe care medicii o fac zi de zi cu pacienții din cabinet în ceea ce privește prescripția medicală.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a precizat că aplicația nu își propune să stabilească un diagnostic sau tratamentul explicit, ci ajută medicul să nu greșească. ”Diabeta s-a născut dintr-o necesitate, de la un vis care a devenit realitate, motorul a fost testat și este în continuare testat, devine o variantă din ce în ce mai bună și, pe lângă protocoalele terapeutice ale moleculelor folosite în diabet, vin în completare și ghidurile terapeutice românești și alte informații necesare prescrierii corecte a medicamentelor antidiabetice.”, a declarat Conf. Pantea Stoian.

Prof. Dr. Bogdan Timar a menționat că o componentă esențială în ceea ce privește startup-urile este reprezentată de modul în care intervenția respectivă răspunde unor nevoi. În ceea ce privește aplicația Diabeta, acesta a precizat că ”punctul forte al aplicației este că nu face referire doar la protocoalele de prescripție și rambursare gratuită, ci acest chatbot – Diabeta, utilizând algoritmi de inteligență artificială, reușește să pună în comun rezumatul caracteristicilor produsului, ghidurile societăților științifice care fac recomandări într-o anumită specialitate și, desigur, protocoalele de rambursare gratuită.”

Mircea Popa, Co-Founder & CEO  at Medicai,  a relatat provocările creării unui startup medical și experiența sa cu cele două startup-uri: SkinVision și Medicai. Din puncul său de vedere, în ceea ce privește startup-urile hightech, cel mai important lucru este existența unei piețe înfometate după acel produs. După părerea sa, în sănătate se poate crea un startup în două direcții: fie în direcția unui furnizor de servicii medicale (spre exemplu o clinică virtuală) fie în direcția unui furnizor de tehnologie.

Referitor la ecosistemul de startup-uri medicale din România, Dr. Horea Timiș, CEO, Heymedica, consideră că orice startup pornește de la o nevoie, iar acest domeniu aduce foarte multe beneficii, cea mai importantă fiind satisfacția profesională, urmată de mediul și oamenii în care activează, know-how-ul și bineînțeles, partea financiară.

 

Comunitatea OSC-Hackathons este dezvoltată și administrată de Oameni și Companii-OSC, organizație care oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.