Mișu Negrițoiu (ASF): „În iulie vom ști dacă avem un investitor pentru compania Astra”

negritoiu_misuPlanul de redresare al companiei Astra Asigurări se află în grafic, iar în luna iulie vom ști dacă vreun investitor strategic este interesat de societate, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu.

“Eforturile noastre, inclusiv de marketing, sunt pentru a aduce un investitor strategic. Astra de fapt este o companie bună, are forță de vânzări, de distribuție, o paletă de produse, profesioniști, are sisteme. Un investitor strategic ar restructura și ar repune societatea pe linia de dezvoltare. (…) Suntem în discuție cu câțiva investitori strategici, ne implicăm și noi la nivelul autorității. Vom ști dacă vreunul este realmente interesat și structura tranzacției, probabil, în luna iulie”, a menționat Mișu Negrițoiu.

Întrebat dacă Astra Asigurări ar putea fi preluată de stat, Mișu Negrițoiu a spus că “nici nu ar putea, nu s-a discutat vreodată”, subliniind că nici nu crede că ar fi cea mai bună soluție. “Guvernul a aprobat ieri (n.r.miercuri) proiectul legii rezoluției care ne-ar fi dat nouă posibilitatea să spargem societatea, să vindem activele mai sănătoase, să transferăm eventual la autoritatea de rezoluție o parte din activele sau din pasivele societății. Deci am fi avut o contribuție directă și am fi putut să organizăm procesul mai lin. Legea nu este decât în proiect ea este trimisă la Parlament în regim de urgență, s-ar putea să o avem în luna iulie, s-ar putea să nu o avem. Aceasta ar fi o opțiune de mijloc între majorarea capitalului social care este varianta cea mai bună și varianta cea mai rea, care ar însemna lichidarea”, a mai spus președintele ASF.

Acesta a subliniat că Astra Asigurări ar putea fi preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților sau de către instituția de rezoluție, dacă aceasta va exista. “Dacă niciuna dintre aceste variante nu funcționează, varianta de avarie ar fi preluarea obligațiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare, de la Astra”, a mai spus președintele ASF.

Potrivit sursei citate, ASF va cunoaște la finalul lunii iunie, după analiza bilanțului, care este necesarul de capital al Astra având în vedere și cerințele Solvency II, necesarul estimat fiind de încă 800 milioane lei.

ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societății Astra în februarie 2014, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special. Planul de redresare al Astra întocmit de KPMG Advisory SRL în calitate de Administrator Special a fost aprobat de ASF, pe 7 aprilie 2014, și prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudențialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată inițial la aproximativ un an. AGERPRES