Miruna Enache, Partener, Liderul Diviziei de Asistență Fiscală în Tranzacții, EY Romania, a deschis prima sesiune a conferinței Tax & Finance Forum, din aprilie, cu o prezentare despre tendințele globale în impozitarea companiilor – impozitul minim global.

Ce s-a întâmplat în ultimii ani? Este vorba despre presiuni care vin din partea firmelor, în primul rând, care își doresc un venit cât mai bun în funcție de investițiile pe care le fac, însă peste asta s-a mai suprapus o inflație foarte puternică, dar și războiul economic – nu mă refer la cel din Ucraina, ci la cel dintre SUA și China, care este mult mai puternic și care ne afectează pe toți. În acest context, OECD și celelalte foruri internaționale încearcă să găsească o metodă, astfel încât lucrurile să fie cât mai rezonabil împărțite între țări, iar bugetul de stat al fiecărui stat în parte să reflecte situația economică a țării respective cât mai corect. Una dintre metode este impozitul minim global. OECD a dezvoltat cu ceva timp în urmă o strategie cu doi piloni. Pilonul 2 avea ca scop, în general, nu doar în UE, alocarea de venituri la bugetele de stat ale țărilor respective în funcție de activitatea economică a firmelor, în funcție de angajații pe care firmele îi au în respectivele țări și în funcție de activele folosite de firme în respectivele țări”.

“De ceva timp, în multe țări – SUA, Franța, UK – există o serie de reguli de realocare a profiturilor în grup, astfel încât să se ajungă la o rată de taxare cât mai rezonabilă și să se atragă impozitele în țările în care se întâmplă activitatea, doar că acum a apărut acest prag global de 15%. Modul de calcul este destul de complicat – acesta include o bază, care are niște excepții, și niște reguli de tranziție destul de greu de înțeles și de aplicat. Mai există încă un aspect important aici: s-a dat, prin directivă europeană, libertate țărilor cum să implementeze aceste prevederi în legislația locală”, a precizat Miruna Enache.

În continuare, Cristina Săulescu, Partener, Cabot Transfer Pricing, a vorbit despre impozitul pe veniturile din salarii. „Atenție foarte mare la clauza de mobilitate! Pe Codul Muncii, care a fost modificat, apare această clauză – sunt situații în care angajatorul este obligat să o aibă, însă nu este obligat să o și remunereze. Totul este la înțelegerea dintre angajator și angajat. Dacă clauza de mobilitate este remunerată, această remunerație este neimpozabilă în limita a 2,5 ori nivelul legal al diurnei, dar după ce se calculează acest 2,5 ori nivelul diurnei, suma astfel obținută se duce în calculul a 33% din salariul de bază.

“Vreau să accentuez faptul că toate aceste venituri neimpozabile care intră în plafonul de 33% sunt plafonate dublu – fiecare are un plafon individual și doar ceea ce se încadrează în acel plafon individual intră în calculul plafonului de 33%. Dacă oricare din aceste venituri depășește plafonul individual, partea care îl depășește din start se duce la venituri asimilate salariilor. Un alt venit care intră în baza de calcul a veniturilor neimpozabile de 33% îl reprezintă contravaloarea hranei, dacă nu se acordă tichete de masă. De asemenea, cazarea și contravaloarea chiriei, în limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, trebuie să țină cont de anumite condiții”, a spus ea.

Tendințele și raportările fiscale din România și la nivel internațional, impozitul minim global, impozitele pe veniturile din salarii, dificultățile întâmpinate la întocmirea contractelor și actelor adiționale, monitorizarea fiscală a comerțului online, digitalizarea ANAF, RO e-Factura, RO e-Transport, SAF-T, prețurile de transfer sunt doar câteva dintre subiectele abordate la ediția Tax & Finance Forum, organizată de BusinessMark pe 4 aprilie 2023. Cei care nu au ajuns la eveniment pot solicita înregistrarea conferinței pe site-ul BusinessMark, în secțiunea On Demand.

Tax & Finance Forum este un eveniment organizat de BusinessMark. Platformele Oameni și Companii – GlobalManager.ro, Administratie.ro și EventsOnline.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.