Mircea Dobre: “România poate oferi turism timp de 365 de zile pe an”

O delegație a Ministerului Turismului și a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism va merge în Portugalia la sfârșitul lunii martie, pentru a promova România ca destinație turistică timp de 365 de zile pe an, a declarat ministrul de resort, Mircea Dobre.

“Mă voi deplasa în Portugalia la cererea domnului ministru al Economiei din Portugalia. I-am spus că vom discuta despre turism, dar nu despre cel de litoral, pentru că nu putem compara litoralul Mării Negre cu ceea ce oferă Portugalia. Cred că România poate să ofere multe alte lucruri din punctul de vedere al vânzării de pachete de servicii turistice”, a spus Dobre, în cadrul unui eveniment de profil.

În opinia sa, trebuie promovat faptul că România poate oferi turism pe tot parcursul anului. “În spațiul public trebuie să vorbim de România 365 de zile, pentru că România poate oferi turism pentru o perioadă de 365 de zile relaxat, pentru că avem toate tipurile și segmentele de turism”, a apreciat ministrul.

Pe de altă parte, ministrul Turismului a semnat ordinul privind normele de aplicare a Legii impozitului specific, document care va duce la creșterea calității serviciilor în acest sector. “Am semnat ordinul privind normele metodologice de aplicare, document care este la Ministerul Finanțelor în acest moment. Probabil până la finele săptămânii va fi semnat și de domnul ministru. Vorbim despre alt tip de norme, pentru că absolut fiecare articol are un exemplu din practică”, a spus Mircea Dobre.

Potrivit acestuia, este pentru prima oară când teoria și practica au fost îmbinate, după ce reprezentanții Ministerului Finanțelor și ai ANAF au fost în anumite unități de cazare și de alimentație publică pentru a observa exact care este situația în teren. “Cred că ar trebui să crească foarte mult calitatea serviciilor în urma acestei legi. Bineînțeles, este o problemă pentru cei care nu au plătit până acum nimic statului român, mă refer la impozit pe profit. De data aceasta vor plăti. Știu că nu le-a convenit acest lucru, dar eu am o vorbă: dacă discutăm despre democrație, minoritatea trebuie să se supună majorității”, a susținut Dobre.

Legea impozitului specific în turism prevede plata unui impozit forfetar de către companiile care își desfășoară activitatea în acest domeniu. Impozitul se va calcula pe baza unei formule care are mai multe variabile printre care sezonalitatea, spațiul tehnic, gradul de ocupare, gradul de încadrare a unității în localitatea respectivă. AGERPRES