Israelul a creat într-un deceniu un ecosistem de securitate cibernetică unic în lume, reunind la Beer Sheva, într-o zonă deşertică, un parc high-tech, o universitate, companii multinaţionale şi start-up-uri, unităţi de cercetare ale armatei şi autorităţi de răspuns şi supervizare în domeniul securităţii cibernetice. Totul, legat printr-un „ingredient secret”, care transformă Beer Sheva într-un motor pentru inovare.
„Acesta este secretul Israelului: am adus mulţi oameni diferiţi laolaltă”, a declarat premierul israelian Naftali Bennett la conferinţa Cyber Week, care s-a desfăşurat în a doua jumătate a lunii iulie la Universitatea din Tel Aviv.
„Am creat un oraş cibernetic, Beer Sheva. Asta este ideea, aducem pe toată lumea împreună, iar noi numim asta ‘secretul prânzului’. Într-un restaurant din Beer Sheva avem (o femeie) căpitan de 25 de ani care lucrează într-una din unităţile militare. Ea merge la prânz şi se întâlneşte cu un vicepreşedinte pentru cercetare şi dezvoltare la una dintre companii, cu un vicepreşedinte asociat la o firmă de venture capital şi poate cu un profesor de matematică la universitatea Ben Gurion. Când toţi aceşti oameni stau împreună se întâmplă lucruri bune”, a spus Naftali Bennett.
El a subliniat că inovaţia nu este ceva ce poţi forţa, pentru că „nu există nicio lege care să ne poată permite să spunem: ‘trebuie să inovezi de două ori pe zi’ „.
„Tot ce putem face este să permitem ca acest lucru să se întâmple, ca toţi aceşti oameni să se afle împreună şi să creeze această fuziune. (…) Industria high-tech şi industria de securitate cibernetică sunt într-un boom exponenţial în Israel. Din fiecare 100 de dolari investiţi în securitate cibernetică în întreaga lume, 41 au fost investiţi în Israel”, a mai afirmat Bennett.

Complexul de la Beer Sheva este o parte importantă din această poveste de succes, deşi raţiunea pentru care a fost dezvoltat nu are legătură numai cu dorinţa de a dezvolta acest sector, într-o ţară deja recunoscută pentru avansul în high-tech şi cercetare, respectiv climatul special creat pentru stimularea start-up-urilor. În cazul Beer Sheva a fost vorba şi despre a crea un motor de dezvoltare într-o zonă a ţării defavorizată economic şi de a infirma prejudecata că „toţi cei din afara Tel Aviv sunt fermieri”, după cum mărturiseşte cu umor unul din tinerii antreprenori cu care am discutat.
„Deci avem un oraş deşertic, aflat la o oră de mers cu maşina de Tel Aviv, avem o universitate tânără, avem o municipalitate dinamică. La universitatea Ben Gurion sunt 20.000 de studenţi, este a treia ca mărime din ţară, şi a doua universitate de inginerie din ţară. Oraşul Beer Sheva produce peste 50% din inginerii din ţară”, a declarat profesorul Dan Bloomberg, vicepreşedinte pentru dezvoltare regională la Universitatea Ben Gurion.
El a recunoscut că, deşi Universitatea Ben Gurion produce mulţi ingineri, problema este că ea nu se află într-un mare oraş din Israel. „Şi când îi întrebăm pe studenţii noştri dacă sunt dispuşi să rămână în Beer Sheva, ei ne răspund că da, dacă vor avea acces la slujbe bune. Iar aici domeniul high-tech joacă un rol major. Pentru că joburile din higt-tech nu erau aici în urmă cu şapte-opt ani. În urmă cu şapte-opt ani aveam poate doar 100 de locuri de muncă high-tech în Beer Sheva”, a explicat el.
Între timp, zona s-a dezvoltat, iar aici există deja trei clădiri, unde îşi au birouri şi laboratoare companii multinaţionale precum Deutsche Telekom, Lockhead Martin, IBM, Dell, etc.
„Am ajuns de la o sută de joburi hight-tech în urmă cu opt ani, la 2.800 de oameni care lucrează în mare parte în domeniul securităţii cibernetice. De unde vine capacitatea noastră? Vine în primul rând de la universitate şi cercetători, dar chiar şi mai mult de la studenţii noştri”, a pus lucrurile în context profesorul Bloomberg.

Mulţi dintre studenţi vin aici după armată, unde au învăţat, printre altele, ce înseamnă eşecul. „Când mergi în armată înveţi rapid ce înseamnă eşecul. Zi şi noapte eşuezi, dar te ridici şi mergi mai departe. Iar asta ne permite să construim o cultură a start-up-urilor, pentru că puţine dintre aceste start-up-uri sunt încununate de succes”, a mai spus Dan Bloomberg într-o întâlnire cu jurnalişti străini.
„Beer Sheva este un hub cu un puternic ecosistem axat pe securitate cibernetică. În plus, guvernul a decis să investească şi să plaseze aici CERT (Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică) şi Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (INCD). Universitatea este foarte conectată cu toate aceste lucruri”, a afirmat Bloomberg.