Ministrul Turismului sprijină ideea preluării în administrare a plajelor de către hotelierii de pe litoral

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a declarat pe 3 martie, la Constanţa, că a preluat propunerea avansată de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) de a iniţia consultări cu Ministerul Mediului pentru crearea cadrului legal ca deţinătorii de active hoteliere, pe litoral, să poată primi direct în operare suprafeţe de plajă turistică.

“Am primit o iniţiativă din partea FPTR pentru reglementarea dreptului de folosinţă a plajelor în scop turistic şi cred că trebuie iniţiate discuţii între Ministerul Turismului şi Ministerul Mediului, dar regret că la întâlnirea de la Constanţa nu au dat curs invitaţiei organizatorilor şi reprezentanţii Direcţiei Bazinale de Ape Dobrogea-Litoral, cei care au în concesionare directă plajele”, a spus ministrul Turismului.

Dobre a precizat că propunerea hotelierilor ca suprefeţele de plaje să le fie atribuite direct proporţional cu numărul locurilor de cazare deţinute este “o idee viabilă şi poate fi luată în discuţie.” “FPTR a a venit cu o propunere directă astfel ca un număr de metri pătraţi de plajă ce se va considera strict necesar pentru confortul turistului pe nisip, suprafaţă multiplicată cu numărul de locuri dintr-o structură hotelieră, de cazare, să fie acordaţi direct în administrare unităţii respective. Eu cred că este o idee viabilă şi poate fi luată în discuţie”, a declarat ministrul Turismului.

 

Impozitul specific va putea fi plătit la termen

Mircea Titus Dobre a dat asigurări celor aproape 80 de reprezentanţi ai companiilor de turism, prezenţi la simpozionul “Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2017”, de la Constanţa, că, în cursul acestei săptămâni vor fi publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a Legii 70/2016 privind impozitul specific aplicat unităţilor de cazare şi alimentaţie publică din turism.

Potrivit ministrului, Legea impozitului specific în turism, care care se aplică de anul acesta, va opera conform termenului stabilit. “Legea impozitului specific în turism a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017 şi termenul pentru prima plată a impozitului este până la 25 iulie a.c. Toţi operatorii economici care intră sub incidenţa prevederilor acestei legi vor putea să-şi plătească impozitul la termen. Eu cred că săptămâna viitoare vom semna ordinul comun pentru normele de aplicare a acestei legi, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi documentul va fi publicat în Monitorul Oficial”, a dat asigurări ministrul Mircea Titus Dobre, iniţiatorul acestei legi.

 

Ministrul Turismului a dat asigurări că voucherele de vacanţă vor fi bugetate şi se vor acorda, începând cu 1 iulie 2017, precizând că nu există niciun motiv să se creadă că vor fi distribuite prea târziu pentru actualul sezonul turistic de pe litoral. “Voucherele de vacanţă nu sunt pierdute pentru actualul sezon estival de pe litoral. Ele vor fi bugetate la rectificarea din vară şi vor putea fi acordate începând cu 1 iulie. În plus, trebuia operată o modificare în lege pentru eliminarea din text a termenului ‘poate’ ce lăsa la latitudinea autorităţii decidente, din cadrul instituţiei bugetare, acordarea tichetelor de vacanţă. Voucherele au valoare nominală de câte 1450 de lei şi termen de valabilitate de un an şi pot fi acordate până la şase tichete pentru un salariat. Eu îmi doresc să înceapă mai repede acest program, apoi vom vedea dacă trebuie aduse alte modificări, dar cred că acest program este corect în proporţie de 99 la sută. Avem o ţară frumoasă şi trebuie să valorificăm acest lucru”, a spus ministrul Dobre. AGERPRES