Ministrul Mediului speră ca interzicerea exportului de masă lemnoasă să fie legiferată în septembrie

gavrilescu-gratielaMinistrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, speră ca legea privind interzicerea exportului temporar de masă lemnoasă să fie votată cel târziu la sfârşitul lunii septembrie.

Ministerul Mediului a propus prin proiectul de lege ca exportul de masă lemnoasă să fie stopat pentru o perioadă de patru luni de zile, documentul fiind adoptat de Senat în procedură de urgenţă, cu mai multe amendamente, şi urmând să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

“Eu sper că tot în sistem de urgenţă o să treacă şi la Camera Deputaţilor; bineînţeles amendamentele care au fost făcute de senatori să fie preluate de către deputaţi şi adăugate şi altele, în cazul în care se vor dori şi vor fi şi acceptate. Să vedem, undeva cel târziu la sfâşitul lunii septembrie, că această lege se va finaliza, va putea să fie trimisă preşedintelui să fie promulgată, să apară în Monitorul Oficial şi pe termenul pe care legiuitorul îl va stabili – un termen temporar de patru, de cinci, de şase luni – noi am propus patru luni, exportul de masă lemnoasă să fie interzis”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai arătat că, anual, în România se taie ilegal circa 8,8 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, statul fiind păgubit de 1,5 miliarde lei. În acest context, Graţiela Gavrilescu a arătat că din septembrie va fi înfiinţată Garda Forestieră, instituţie care va avea rolul de controla tot ceea ce se întâmplă în păduri, indiferent de forma de proprietate a acestora, scopul final fiind stoparea tăierilor ilegale. AGERPRES