Ministrul Educației anunță burse de excelenţă, de 15.000 de euro, pentru tinerii excepţionali care rămân în ţară

curaj_adrianMinistrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a declarat că anual sunt disponibile 50 de burse de excelenţă, în valoare de câte 15.000 de euro, pentru tinerii care au câştigat Olimpiade internaţionale sau concursuri internaţionale de marcă şi rămân în ţară pentru a activa în domeniul cercetării.

“Cu ani în urmă propuneam o bursă de excelenţă pentru premianţi ai Olimpiadelor internaţionale sau concursuri majore din lume. Abia în 2013 ministrul de atunci a acceptat şi aşa s-a organizat această competiţie. Este vorba despre 50 de burse acordate anual, în valoare de 15.000 de euro, pentru doi ani, la care se adaugă 2.000 de euro pentru mobilitate. Şi dacă după doi ani rezultatele sunt bune şi decide să rămână în ţară, mai poate să mai primească încă 10.000 de euro pentru următorul an şi jumătate”, a declarat ministrul.

Adrian Curaj şi-a manifestat dezamăgirea, afirmând că, deşi există o asemenea oportunitate, în acest an nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunţat concursul. “Din păcate, nu au fost solicitări. S-au dat 14 acum doi ani, 11 acum trei ani, anul acesta nu a fost nicio ofertă pentru că nu a fost anunţat concursul şi am rămas dezamăgit. De asta acum l-am anunţat, ca să se ştie de program. Îmi pare rău că lucruri minunate nu sunt spuse şi nu sunt cunoscute”, a spus ministrul.

Tinerii care vor să primească o asemenea bursă trebuie să fi câştigat un premiu internaţional sau o Olimpiadă mondială în ultimii doi ani de liceu, cu condiţia să studieze într-o universitate din România şi să se asocieze unui laborator de cercetare de interes pentru ei. “Nu este o bursă de educaţie, ci este o bursă pentru un foarte tânăr cercetător. Noi nu oprim mobilitatea tinerilor, ci doar încercăm să le oferim o alternativă celor buni care vor să rămână în România. Eu cred că este o investiţie extraordinară, pe care am gândit-o în perspectivă, în timp, şi cu implicaţii mai mari”, a precizat ministrul. AGERPRES